U protekla 24 časa u Republici Srpskoj od ukupno 194 testiranih na virus korona, zaraženo je pet lica, a dva su preminula.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio je da je preminuo sedamdesetjednogodišnjak, a Bolnica Prijedor da je umro pedesetsedmogodišnjak. Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja.

Među novozaraženima je jedan muškarac srednje životne dobi i četiri žene, od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Novozaraženi su iz Banjaluke, Teslića, Ribnika, Kotor Varoša i Prnjavora.

Testiranje uzoraka obavljeno je u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

U saopštenju se navodi da su dva novozaražena lica imala kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok ostala nisu mogla da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Dva lica su hospitalizovana, dok će ostala biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.364 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. U Srpskoj se od novog virusa korona do sada se oporavilo ukupno 768 osoba, a testirano je ukupno 24.656 lica.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 57 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo virusa korona.

Na Odjeljenju kovid-19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dva pacijenta su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjeljenju hirurgije su tri pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjeljenju pulmologije je 21 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa kovid-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru je 16 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva pacijenta, i u Bolnici u Gradišci šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome kovid-19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 101 osoba, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.374 osobe, a nadzor je završen kod 31.423 osobe.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom apeluje na građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona.