Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je u posljednja 24 časa jedno lice iz Prijedora preminulo, a jedno novozaraženo.

“Preminula je žena /67/ koja je bila na liječenju na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, a novozaražen je muškarac starije životne dobi, u porodičnoj vezi sa ranije oboljelim licem”, rekao je Đaković novinarima nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Prema njegovim riječima, trenutno je iz Prijedora 12 zaraženih, šest oporavljenih, četvoro preminulih, 61 u kućnoj izolaciji, 58 u karantinu, 1.350 izašlih iz zdravstvenog nadzora, dok je pet lica u prijedorskoj kovid bolnici, od kojih četvoro iz Oštre Luke, a jedno iz Kozarske Dubice.

On je zahvalio ljudima koji su učestvovali u deblokadi Turske za izvoz medicinske opreme i koji su pomogli da prijedorska bolnica dobije izlazni dokument za četiri aparata plaćena donacijama prikupljenim na posebni račun otvoren za pomoć liječenju oboljelih od kovida-19.

“Dovezena su tri transportna i jedan klinički respirator, a u tom poslu znatno su pomogli Kemal Bajsak, naš prijatelj iz Manise koji je inače generalni konzul BiH za Tursku, zatim Hasan Šehović, Željko Vasiljević iz Ambasade BiH u Turskoj i prevodilac Amel Siječić”, naglasio je Đaković.

On je naveo da je u protekla 24 časa evidentirano jedno lice koje je prekršilo zabranu kretanja, kao i šest njih koja nisu poštovala mjeru nošenja zaštitne opreme.

“Otac jedne osobe koja se nalazi u karantinu prijetio je našim ljudima koji su zaduženi za rad karantina sa zahtjevom da se mladić pusti ranije nego što je zakon propisao i to je prijavljeno policiji jer su prijetnje bile ozbiljne”, rekao je Đaković.

On je dodao da je radna grupa koja je imenovana za pokretanje rada vrtića stvorila uslove za eventualni početak rada ako Republički štab donese odluku da te ustanove mogu početi sa radom od 11. maja.

“Prilikom anketiranja roditelja, definisano je da je za pedesetoro roditelja neophodno da dijete pošalju u vrtić – 47 iz Prijedora i tri iz Omarske, tako da, ako se donese zvanična odluka Štaba, u ponedjeljak se ova djeca mogu dovesti u vrtić”, kaže Đaković.

On je ukazao da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske definisao koji subjekti su ovlašteni da vrše dezinfekciju i da je obaveza da se ti subjekti uključe u stvaranje uslova za pokretanje rada, odnosno izvrše dezinfekciju.

SRNA