GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

Na osnovu člana 39. stav 3. i člana 40. stav b., Zakona o zaštiti i spasavanju u vanrednim situacijama (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 121/12) i člana 12. stav 3., Odluke o organizovanju i funkcionisanju civilne zaštite u oblasti zaštite i spasavanja Grada Prijedora (“Službeni glasnik Grada Prijedora”, broj: 7/13), na sjednici održanoj dana 13.04.2020. godine Gradski štab za vanredne situacije Grada Prijedora, donosi sljedeće:

ZAKLJUČKE

Gradski štab za vanredne situacije konstatuje:

1. Na području grada Prijedora registrovana je još jedna osoba sa testom pozitivnim na korona virus, tako da su trenutno dvije osobe sa pozitivnim testom na korona virus. Pod zdravstvenim nadzorom je 101 lice, a zdravstveni nadzor je prestao za 1.088 lica. U formiranim karantinima trenutno su smještena 22 lica.

2. Dana 10.04.2020. godine Republički štab za vanredne situacije je donio Zaključak kojim se obavezuju preduzetnici i fizička lica, koja u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima, da usluge pružaju u zaštitnim maskama, obavezno sprovode dezinfekciju i obezbijede maske i rukavice građanima koji koriste njihove usluge.

-Ovim zaključkom svim građanima se zabranjuje okupljanje u grupama većim od tri osobe na javnom mjestu i istim se građani obavezuju da se pridržavaju zaštitne mjere socijalnog rastojanja od dva metra uz obavezno korištenje zaštitne maske i rukavica.

-Sprovođenje ovih mjera je tokom vikenda kontrolisano od strane Policijske uprave Prijedor, Komunalne policije i nadležne inspekcije na području grada Prijedora.

3. Dana 11.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na periodičnoj-sedmičnoj dezinfekciji objekata javnih ustanova na području grada Prijedora. Dana 12.04.2020. godine preduzete su aktivnosti na dezinfekciji javnih površina na području grada Prijedora. U ovu aktivnost je uključeno Udruženje voćara Prijedor, Teritorijalna vatrogasna jedinica Prijedor, “Komunalne usluge” a.d. Prijedor, “Toplana” a.d. Prijedor, Volonterski servis i radnici Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko stambene poslove Gradske uprave Prijedor.

4. Iz formiranih karantina na području grada Prijedora do sada je otpušteno 79 osoba. Nakon provedenog testiranja utvrđeno ja da su sve testirane osobe negativne na test na korona virus. Nakon otpuštanja iz karantina lica koja su bila pod zdravstvenim nadzorom izvršena dezinfekcija svih prostorija u objektima koji su bili u funkciji karantina.

5. Dana 11.04.2020. godine bolnicu “dr. Mladen Stojanović” posjetio je stručni tim evropske delegacije koji je napravio uvid u stanje u Bolnici, ovom prilikom je dogovoreno da će biti izvršena dezinfekcija prostorija u okviru Bolnice “dr. Mladen Stojanović” u Prijedoru.

6. Mjere i preporuke Gradskog štaba za vanredne situacije se dobro poštuju, a nedležne institucije kao i nadležni inspekcijski organi preduzimaju mjere naložene od strane Gradskog štaba za vanredne situacije.

7. Štab će i dalje aktivno pratiti razvoj situacije u vezi sa pojavom i širenjem korona virusa i u skladu sa razvojem događaja blagovremeno donositi zaključke i usmjeravati rad nadležnih službi.

Naređenja, zaduženja i preporuke:
1.Obavezuju se svi subjekti i sva fizička i pravna lica na području grada Prijedora da se u potpunoti pridržavaju mjera donesenih od strane Republičkog štaba za vanredne situacije kojim se obavezuju preduzetnici i fizička lica da obavezno koriste zaštitne maske, obavezno sprovode dezinfekciju i obezbijede maske i rukavice građanima koji koriste njihove usluge.

2.Takođe se obavezuju građani na području grada Prijedora da se u potpunosti pridržavaju mjera Republičkog štaba za vanredne situacije o zabrani okupljanja na javnom mjestu u grupama većim od tri osobe kao i da se pridržavaju zaštitne mjere socijalnog rastojanja od dva metra uz obavezno korištenje zaštitne maske i rukavica.

3.Donesene mjere zabrane javnog okupljanja, zabrane i ograničenja rada kao i mjere obaveznog korištenja zaštitnih sredstava se nastavljaju, a rok važenja biće usklađen sa Zaključcima donesenim od strane Republičkog štaba za vanredne situacije.

Za realizaciju ovih zaključaka zadužuju se organi i službe Gradske uprave Prijedor, privredna društva, javne ustanove i institucije na području grada Prijedora.

Broj: 02-sl-26/20
Datum: 13.04.2020. godine

KOMANDANT

Milenko Đaković