U posljednja 24 časa testirano je 425 uzoraka, novih zaraženih je 16 , rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Kako je pojasnio u pitanju je sedam žena i devet muškaraca.

Šeranić je istakao da su registrovani prvi slučajevi u Srebrenici i Trebinju, te da su u pitanju su pacijenti koji su prethodno imali problema sa plućima.

“Šest osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, a po jedna iz Kotor Varoša, Trebinja, Prijedora, Mrkonjić Grada, Srebrenice i Teslića. Među novozaraženim imamo i jednog zdravstvenog radnika kod kojeg je utvrđeno da je pozitivan u okviru testiranja medicinskog osoblja”, naveo je Šeranić i i dodao da je od početka epidemije 381 osoba u RS registovana kao pozitivna.

“Ukupno su se 102 osobe oporavile, a 14 osoba je preminulo”, naveo je Šeranić.

Kako je pojasnio na UKC RS je smješteno 105 pacijenata, 48 sa težom kliničkom slikom, a pet pacijenata je na respiratoru.

U karantinu na graničnim prelazima se nalazi 50 osoba.

Prema njegovim riječima do sada je izvršeno ukupno 4.159 testiranja

Šeranić je istakao da je ukupan broj zaraženih virusom korona u RS je 381.

Potvrdio je da je RS tražila pozajmicu testova za virus korona, ali je demantovao da je riječ o količini od 20.000, već da se radi o duplo manjoj količini, te dodao da je to ustaljena praksa.

“Trenutno imamo preko 15.000 testova koja je dovoljno, ali ovo je nešto što želimo da uradimo kako ne bismo došli u situaciju da smanjujemo broj testiranja. Ukoliko dođu testovi koje smo naručili, mi ćemo tu pozajmicu odmah vratiti”, naveo je Šeranić.

Nezavisne novine

Posted by Atv Banja Luka on Četvrtak, 9. April 2020.