Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 108 građana u protekla 24 časa u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, od ove zabrane su izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na www.vladars.net i www.mup.vladars.net) i lica kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Istovremeno, evidentirana su četiri krivična djela protiv zdravlja ljudi:

– Policijski službenici Policijske stanice Zvornik su u mjestu Karakaj, zatekli D.K. iz Zvornika, kojem je izdato Rješenje o kućnoj izolaciji od JGP Klobuk. Lice je sprovedeno u karantin u Studentskom domu Karakaj. Slijedi Izvještaj OJT.

-Policijski službenici PS Prnjavor su postupili po aktima Odjeljenja za inspekcijske poslove u kojima je navedeno da D.L. iz Prnjavora i B.L. iz Prnjavora, nisu dana 24.03.2020. god. poštovali mjeru izolacije koja im je naložena Rješenjem, jer prilikom kontrole od strane komunalnog policajca, nisu pronađeni u kući, a izjavili su mu da se nalaze u TC „Metaleks“ Prnjavor. OJT B. Luka se izjasnio da postoje elementi KD-nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

-Policijski službenici PU Gradiška su u Gradišci kontrolisali G.U.Š. iz Gradiške, kojoj je uručen PN zbog počinjenog prekršaja iz čl.22. ZOJRiM, a potom je utvrđeno da joj je od strane zdravstvenog inspektora dana 20.03.2020. god. izdato Rješenje o samoizolaciji, te prilikom kontrole dana 25.03.2020. god. nije pronađena na kućnoj adresi. OJT B. Luka se izjasnio da postoje elementi KD Nepostupanje po zadravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na građane da poštuju Zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj, a kojim se propisuju vanredne mjere u cilju prevencije širenja virusa korona „SARS-CoV-2“ i „COVID-19“ bolesti na teritoriji Republike Srpske.

MUP RS
Foto – ilustracija