Građani Prijedora plaćaju najskuplje gorivo u odnosu na ostatak Republike Srpske.

Nedavni pad cijene nafte na svjetskom tržištu zbog, kako kažu, korona virusa, posljednjih pet sedmica iznosio je čak 20 odsto, ali taj pad nije se osjetio na prijedorskim benzinskim pumpama.

Cijena goriva u Prijedoru ostala je ista, za razliku od nekih drugih gradova Republike Srpske, gdje je pala ispod dvije marke po litri.

U Grupaciji za promet naftom i naftnim derivatima kažu da svaki distributer sam određuje cijene svojih proizvoda.

Vozači u Prijedoru su nezadovoljni.

Kažu da cijene goriva pod hitno treba mijenjati jer u suprotnom biće primorani podizati radikalnije mjere pa i blokadu saobraćajnica.

Cijena litra dizel goriva i benzina u Prijedoru kreće se od 2,09 do 2,25 maraka, dok je u drugim gradovima znatno niža.

U udruženju potrošača “DON” iz Prijedora kažu da u Srpskoj ne postoji regulator formiranja maloprodajnih cijena nafte i naftnih derivata.

-Mi smo svjedoci u zadnjih dva mjeseca da je pojeftinilo gorivo na svjetskom tržištu, da je barel nafte znatno jeftiniji, dok se to kod nas nije odrazilo pogotovo u prvom periodu ni u jednom gradu Srpske nismo imali ta smanjenja cijena. Nekako kako je počela medijska priča tako su pojedini u opštinama smanjili cijenu goriva – kaže Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača “DON”.

Na samo dvije benzinske pumpe u Prijedoru možete da nađete nešto jeftinije gorivo dok ostale benzinske pumpe u gradovima Srpske imaju cijenu nafte i do 50 feninga nižu.

Prijedor je jedan od rijetkih gradova u kojem nije, a po svemu sudeći i neće doći do pojeftinjenja.

BN TV