Povodom Međunarodnog dana žena na Malom gradskom trgu u Prijedoru uveliko traje pomama za raznim poklonima i aranžmanima koji se nude na štandovima.

Prijedorčanke ističu da je položaj žena na niskom nivou, naročito penzionerki, a 8.mart će proslaviti kao i obično u krugu porodice.

Početkom 20. vijeka u doba brze industrije i ekonomske ekspanzije glas žena odjeknuo je svijetom.

Zbog loših i teških radnih uslova, neravnopravnosti i nedostataka prava glasa, uzrokovani su brojni protesti boraca za prava žena i štrajkovi radnica.

1975.godine proglašena je međunarodna godina žene a u Njujorku 1909. prvi put obilježen je Međunarodni dan žena, a duh ovog praznika bio je sasvim drugačiji.

Mnoge svjetske organizacije pokušavaju se izboriti da ovaj dan posvećen ženama postane državnim praznikom u zemljama u kojima to još uvijek nije.

Tradicija je pokloniti ružu, tulipan ili karanfil.

Naša ekipa prošetala je ulica Prijedora gdje se kao i svake godine moglo vidjeti mnogo štandova sa cvijećem, parfemima, nakitom i drugim poklonima.

Prijedorčanke ovaj, za njih, kako kažu poseban dan, proslaviće u krugu porodice.

Pripadnici jačeg pola uistinu ne mogu pronaći izvinjenje i ne pokloniti pripadnicama ljepšeg pola barem ružu.

Kažu poštovanje treba njegovati svaki dan.

Ako već niste, iznenadite i razveselite majku, sestru, prijateljicu ili djevojku, ali ne samo na 8.mart, već radite to često i sa puno ljubavi.

BN TV