borci-protivBoračke organizacije regije Prijedor najoštrije osuđuju proteste u Republici Srpskoj, uz ocjenu da su potkrijepljeni nerealnim i ispolitizovanim zahtjevima, izjavio je predsjednik regionalne organizacije Zoran Predojević.

“Smatramo da to nisu spontana, već politički obojena okupljanja, kojim diriguju mentori izvan Republike Srpske. Posebno osuđujemo izjave nekih političkih funkcionera iz Federacije BiH, čija retorika nije na dobrobit građana BiH, posebno Republike Srpske”, rekao je Predojević na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Boračke organizacije regije Prijedor upozoravaju članstvo da ne nasjeda na izjave, čiji je jasan cilj slabljenje institucija Republike Srpske, ukidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i, samim tim, Republike Srpske, koja je jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

“Smatramo da je ispod dostojanstva srpskog borca da svoja prava traže na ulici, rušeći i paleći zgrade institucija, već da civilizovanim sredstvima, kroz institucije Republike Srpske, ostvaruju i poboljšavaju svoja prava, u okviru Statuta Boračke organizacije Republike Srpske”, naveo je Predojević.

On kaže da se visok stepen razumijevanja, tolerancije i međunacionalnih odnosa po svaku cijenu mora očuvati.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Radovan Rajilić rekao je da, za razliku od većine drugih nevladinih organizacija i udruženja, lojalnih ili nelojalnih građana, pojedinaca ili neformalnih grupa, borci nikad nisu dozvolili da iko drugi njima upravlja.

“U svom programu imamo predviđen metod rada i djelovanja što uključuje i građanski bunt i održavanja javnih skupova i protesta, ali oni moraju biti organizovani, s jasnim ciljevima, bez nasilja i upotrebe sile, bez paljenja objekata i uništavanja imovine i bez politikantskih zahtjeva”, naveo je Rajilić.

On je naglasio da Boračka organizacija grada Prijedora prati proteste u Federaciji BiH u čije dobre namjere i pozadinu ima prava sumnjati, s obzirom na rušilački karakter i političke zahtjeve. On smatra da ti događaji nemaju većeg uticaja na situaciju u Prijedoru.

“Ukoliko neko pokuša da loše namjere i politički motivisane proteste prenese u Prijedor, preduzećemo sve što je neophodno da se u gradu održi red i mir”, kaže Rajilić i dodaje da će javnost biti blagovremeno upoznata o kojim mjerama je riječ.

Boračka organizacija grada Prijedora traži od gradonačelnika, Skupštine grada i svih nadležnih institucija, da sačuvaju postojeći visok nivo bezbjednosno-političke situacije i međunacionalnih i međuvjerskih odnosa, u čemu će imati punu podršku ove organizacije.

SRNA