Fizičku aktivnost, treniranje nekog sporta i igru zamijenili su igrice i savremena tehnologija što nerijetko uzrokuje primjetne fizičke poremećaje. Međutim, plesna ekipa TopDance-a iz Prijedora, zajedno sa svojom trenericom Draginjom Topić je ljubav prema plesu uz muziku i razne koreografije pretvorila u svoju omiljenu fizičku aktivnost i trening. Zajedničkim trudom i radom na ovom polju osvojili su značajne nagrade od kojih najviše ističu onu osvojenu na Svjetskom prvenstvu plesa u Zagrebu.

Draginja Topić, profesorica engleskog jezika i osnivač TopDance-a, cijelu ovu priču započela je po završetku fakulteta kada se iz Banjaluke vratila u Prijedor te zaposlila u struci. Kako je ljubav prema plesu bila starija od one prema njenoj profesiji, uvijek je tražila način da se time nastavi baviti.

„Plešem od kada znam za sebe. Od osnovne škole pa preko srednje i fakulteta, uvijek sam nekako nalazila način da se bavim plesom. Tako da sam uvijek znala da ću se sa ovime baviti u životu. Sve je krenulo sa nekih šest -sedam djevojaka i plesale smo hip hop. Sada je već osma godina kako postojimo, a grupa se znatno proširila”, započinje priču Draginja.

Kako se proširuje ekipa i priključuju novi članovi, tako rastu i potrebe za novim sadržajem. Upravo iz tog razloga Topićeva se fokusirala i na edukovanje i posjećivanje raznih seminara. Časove plesa trenutno pohađa oko 50 članova. Za mlađe uzraste tu je moderni hip hop ples kojem je pridodata gimnastika. Novi program koji je namijenjen starijem uzrastu jeste urbhanize fitnes ples kojeg pleše 15 članova.

“To je nešto novo što jedina ja radim u Prijedoru. U cijeloj BiH nas ima svega troje. Atraktivno je među ženama i djevojkama ali i veoma fizički zahtjevno”, objašnjava Topićeva.

U okruženju u kojem se potenciraju uglavnom sportovi kao što su košarka, fudbal i odbojka, a od plesova samo tradicionalni folklor, ne nailaze na posebne poteškoće osim onih finansijskih. Dolaze vremena kada djeca imaju više afiniteta prema savremenijim stvarima koja im se svakodnevno serviraju na internetu pa tako i prema modernoj vrsti plesa.

“Ja sam jako zadovoljna ovom grupom. U današnje vrijeme djecu je teško natjerati da se bave nekom fizičkom aktivnošću. Ova grupa koja dolazi je stvarno redovna jer ovo vole. Napredak se najviše primjećuje na mlađoj djeci koja prije plesa nisu ništa trenirala. Generalno mislim da kada nešto stvarno volite, kao što ja obožavam ovaj ples, onda ni nebo nije granica. Možete napraviti šta god poželite“, ponosno kaže Topić.

Kako su uvježbavali nove koreografije odlučili su da konkurišu na razna takmičenja. Najznačajnije ostvarenje je ono koje su postigli u martu 2019. godine u Zagrebu na Svjetskom prvenstvu. Odlazak na ovo takmičenje finansirali su roditelji, a za prevoz se pobrinula Draginja. Zajedničkim snagama ostvarili su fantastične rezultate.

„Išli smo sa sedam koreografija i svih sedam je osvojilo nagrade. Osvojili smo četiri zlata, dva srebra i jednu bronzu. Mogu vam reći da je bilo finansijski teško. Tek kasnije su nas vlasti prepoznale pa su nam naknadno pomogli ali trošak je bio dosta veći. Od kostima do prevoza, čak sam i ja vozila do Zagreba i onda sam nastupala tamo. Nije bilo baš jednostavno, ali smo sami svojom voljom, željom i ljubavlju uspjeli ostvariti rezultate“, priča Draginja te dodaje da su finansijske pomoći koje su tražili od vlasti uglavnom kasnile ili bile minimalne i nedovoljne da pokriju sve troškove.

Tijana Mamić i Maida Žerić su ples zavoljele takođe od malih nogu. Ističu kako je ples poželjan kao fizička aktivnost pogotovo u godinama puberteta kada se tijelo razvija te da nije ni približno jednostvan kao što izgleda.

„Ples je u stvari jako zahtjevan sport. Treba dosta razmišljati i o koreografijama i koracima. Trebate se dosta fokusirati kako i šta izvesti na nastupu i u datom trenutku. Bitno je da stignete na svaki trening“, kaže nam Tijana koja se prije Top Dance-a bavila folklorom ali se nije pronašla u tome.

Maida Žerić je zavoljela ples još sa tri godine. Iako je tada veće zanimanje gajila prema orijentalnom plesu, u TopDance-u kroz spoj hip hopa i gimnastike je naišla na mogućnost rekreacije ali i izražavanja sebe.

„Svi misle da je ples jako lagan i da to nije ništa osim pomjeranja ruku. Kroz ples u stvari pokazujemo sebe i ono sto osjećamo. Smatram da ko god ima negativno mišljenje o plesu da ga ustvari treba probati“, poručila je Maida.

Nastupi i takmičenja za 2020. godinu uveliko su isplanirani, kako na području Prijedora tako i u okolini. Ples je uspio naći svoje mjesto čak i u sferama koja mu nisu srodna.

„Imamo već u planu neke nove nastupe i takmičenja za sljedeću godinu. Nastupamo u krugu našeg grada ali i u okolini. Išli smo i u Doboj na takmičenje gimnastike. Ovdje nastupamo na boks mečevima, fudbalskim utakmicama, modnim revijama…“, navodi nam Draginja Topić.

etrafika.net