Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor organizovalo je i ove godine “Zimsku školu folklora” u periodu od 14. do 17. januara.

Polaznici su bili djeca uzrasta od 5 do 15 godina.

-Njih 40 boravilo je tri dana na Mrakovici gdje su uživali u prirodi, brojnim šetnjama šumskim stazama, obilascima istorijskih spomenika. Sastavni dio osnovnog programa “Zimske škole folklora” su probe folklora na kojima se rade potpuno nove igre, sportska takmičenja i igra odnosno dječije zimske radosti. Dnevne i večernje aktivnosti upotpunjene su društvenim igrama i projekcijom filmova poučnih za djecu – rekao je predsjednik Udruženja za očuvanje tradicije Prijedor Željko Šormaz.

On je dodao da je u cjelini naglašena edukativno-vaspitna funkcija boravka, razvoj motoričkih i socijalnih vještina djece.

-Sve ovo je rađeno prije svega kroz igru i što duži boravak vani u skladu sa vremenskim prilikama zbog zdravstvenog efekta Kozare poznate prije svega kao vazdušne banje. Sa mnogo prelijepih utisaka, novih znanja i vrijednosti i širokih osmijeha na licima djeca su poručila da jedva čekaju nove škole folklora u prirodi – istakao je Šormaz.

Osim “Zimske škole folklora” Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor svake godine organizuje i “Ljetnju školu” koja se odvija na moru ili nekim drugim lokacijama gdje su izraženi ljepota prirode i njeni pozizivni uticaji za zdravlje.

Ove godine se planira ljetna škola u Sjevernoj Makedoniji na nekom od najljepših jezera.

Prijatelj ovogodišnje Zimske škole folklora bio je Arcelor Mittal Prijedor.

Tekst – www.prijedordanas.com
Foto – Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor