Svjedok Odbrane Ilije Zorića ispričao je kako su saslušana dva svjedoka tokom istrage za zločin u prijedorskom selu Zecovi.

Željko Domazet je kazao da je kao inspektor u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2006. godine bio prisutan kada su u selu Zecovi ispitana dvojica svjedoka. On je rekao da ih je kolega ispitivao, a da je on vodio zapisnike, koje su svi potpisali.

Svjedok je kazao da tada nisu dobili informacije o počiniocima zločina. On je potvrdio svoje potpise na zapisnicima o saslušanju svjedoka Z-11 i Zijada Bačića.

Na sugestiju tužioca Izeta Odobašića da inspektori nisu postavljali pitanja svjedocima radi određenih razjašnjenja, Domazet je rekao da je uneseno ono što je rečeno.

Odbrana Zorića kazala je da ostaje kod prijedloga za ponovnim pozivanjem svjedoka Z-11, sa kojim u posljednje vrijeme nije bilo moguće uspostaviti kontakt. Branilac Dejan Bogdanović je rekao da će predložiti ulaganje zapisnika o saslušanju ovog svjedoka ukoliko se ne bude mogao uspostaviti kontakt s njim.

Za učešće u ubistvu najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti počinjena u julu 1992. u Zecovima, s Ilijom Zorićem optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić te Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar.

BIRN