Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” jedina je javna ustanova koja lokalnoj zajednici, ali i regiji, donosi novac iz eksternih izvora za razvojne projekte u svim strateškim sektorima, a iznos tog novca višestruko je veći od iznosa kojima se iz budžeta grada pokrivaju tekući troškovi i plate stalno zaposlenih.

“Zato se borimo i borićemo se na sve načine da se lokalnim razvojnim agencijama da značaj koji je nesumnjiv, a koji je često nedovoljno prepoznat, kako institucionalno, tako i među građanima”, izjavio je Srni vršilac dužnosti direktora Agencije “PREDA-PD” Aleksandar Drljača.

Drljači će sutra u Banjaluci biti uručeno priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” koje se u okviru projekta “Put ka vrhu”, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije i u realizaciji Univerziteta u Novom Sadu, RTV Vojvodine i kompanije “Medija invent” dodjeljuje od 2000, a u Srpskoj od 2016. godine, a kojim se Agencija “PREDA-PD” proglašava najboljom razvojnom agencijom u Republici Srpskoj.

“Zaposlenima u Agenciji odavno su vrata izvan lokalne zajednice širom otvorena i u svim projektima koje smo realizovali uvijek smo rado viđeni saradnici zbog svog ogromnog iskustva u pripremi projekatnih prijedloga i besprijekornoj realizaciji projekata. I inicijativa za ovu nagradu takođe je došla izvana – od predstavnika razvojnih agencija širom Srbije koji nose samo pozitivne utiske iz saradnje sa nama”, naglasio je Drljača.

On kaže da očekuje da Agencija jednako bude uvažena i u vlastitoj lokalnoj zajednici i da što bolje bude shvaćena uloga razvojnih agencija, kako sada, tako i u narednim koracima evrointegracionih procesa kada će se otvarati i novi fondovi.

“Hrvatska je u prve dvije godine članstva u EU povukla svega 30 odsto raspoloživih sredstava. Sve institucije moraju se uključiti, podržati rad i afirmisati ogroman značaj razvojnih agencija da nam novac koji nam je na dohvat ruke ne bi propadao”, dodao je Drljača.

Prema njegovim riječima, “PREDA-PD” je u protekle tri godine Prijedoru obezbijedila gotovo tri miliona KM kroz dvadesetak projekata, a činjenica da je grad osnivač Agencije i da je ona na gradskom budžetu donatorima garantuje stabilnost i sigurnost, te je često presudan uslov pri ocjenjivanju projekata i kao rezultat ima umnožavanje ulaganja.

“Izuzetno nas cijene svi sa kojima smo sarađivali, kojima smo bili gosti i kojima smo bili domaćini, a treba imati na umu da veliki projekti najčešće i uključuju veći broj subjekata, često iz više zemalja. Pozivaju nas da budemo profesionalno angažovani u njihovim sredinama zato što nemaju ljude koji ovaj veoma složeni posao mogu iznijeti i koji nisu ni u zajednici ni finansijski srazmjerno vrednovani”, naveo je Drljača.

On je rekao da se tim više mora razvojnim agencijama poput “PREDE” adekvatno valorizovati rad.

“Ako neko misli da je ovdje nešto lako, brzo i jednostavno, neka se samo zapita da li je sam ikada ili koliko ljudi u svom okruženju poznaje da su ikada napisali, predali, dobili, realizovali i na kraju opravdali projekat od na primjer 1.000 KM. Uvriježeno je i pogrešno mišljenje da se dobijeni novac troši slobodno, a svi koji sarađuju sa međunarodnim donatorima znaju da izvještaji mogu padati zbog greške na drugoj decimali”, poručio je Drljača.

Od kada je priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” ustanovljeno i za Republiku Srpsku, jedini laureat iz Prijedora do sada je bio Marko Pavić koji je 2016. godine proglašen najboljim gradonačelnikom.

SRNA