Boračka organizacija grada Prijedora polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje “Za krst časni” obilježila je danas krsnu slavu Mitrovdan.

“Na današnji dan ćemo poželjeti slogu, zdravlje, uspjeh na poslu, više djece, manje odlazaka sa ovih prostora i, ono što je najbitinije, da budemo složni u odbrani Republike Srpske za koju je palo 23.000 najboljih sinova srpskog naroda sa ovih prostora”, rekao je predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da grad sistemski pomaže Boračku organizaciju i da ima definisane projekte dopunskih prava boračke populacije, a da se u vanrednim situacijama pomaže i dodatnim sredstvima.

“Veći dio porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije riješio je stambeno pitanje, a sad smo u fazi dogovora sa Vladom da pokušamo završiti i preostale slučajeve koji do sada nisu riješeni iz bilo kojih razloga”, naveo je Đaković.

On je svim borcima i svima koji slave Mitrovdan poželio da slavu proslave dostojanstveno kako i dolikuje srpskom pravoslavnom narodu.

“Ovo je vrijeme kada se prisjećamo poginulih saboraca koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske”, poručio je Đaković.

Boračka organizacija grada Prijedora ima 10.100 članova sa potpisanom pristupnicom, od kojih oko 6.000 plaća godišnju članarinu, a oko 2.000 mjesečnu.

Iz Prijedora je u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 575 boraca, a njihovim imenima uklesanim u Kamenom cvijetu i njihovim fotografijama u spomen-sobi u prijedorskoj kasarni pridružena su imena i fotografije oko 80 poginulih saboraca koji su se u Prijedor doselili u ratu.

SRNA