Grad Prijedor zatražio je od Zavoda za izgradnju grada da uradi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju i sanaciju starog željezničkog mosta u Gomjenici za koji zbog fizičkih oštećenja i starosti postoje inicijative građana da se ukloni ili obnovi.

Savjetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturu Zlatko Ritan rekao je da je taj most, čvrste čelične konstrukcije, glavni raspon vodovodne mreže i da nema mogućnosti njegovog uklanjanja ukoliko se ne izmjeste vodovodne cijevi, te da je ujedno i najstariji željeznički most iz doba uskotračnih pruga i da kao takav ima spomeničku vrijednost.

“Preliminarne procjene stručnjaka statičara su da je betonska stopa koja drži most masivna i čvrsta i da, iako nagnuta, ne predstavalja bezbjednosni rizik. Zavod će dati konačnu ocjenu o tome i na osnovu toga ćemo i postupiti”, rekao je Ritan Srni.

On je naveo da bi u slučaju rekonstrukcije i sanacije stari željeznički most bio konzerviran pjeskarenjem i bojenjem i da bi se mogao koristiti kao pješački most prema sportsko-rekreativnim površinama u Gomjenici, a time bi se sačuvala i svojevrsna muzeološka vrijednost objekta koji svjedoči istoriju željezničkog saobraćaja.

“Ovaj projekat bio bi i isplativiji u finansijskom smislu nego što bi koštalo izmještanje vodovodne infrastrukture koja se dovodi u vezu sa ovim mostom jer bi se u tom slučaju morao graditi ponton, odnosno rešetkasti nosač cjevovoda kao što je to ranije rađeno na Žegeru”, dodao je Ritan.

O stanju starog željezničkog mosta bilo je riječi i na jednom od prethodnih zasjedanja Skupštine grada kada su odbornici zatražili da se izađe u susret Zavičajnom društvu “Pištanica” iz Prijedora koje je ponudilo da o svom trošku demontira most i izmjesti ga u Sanicu gdje im je potreban, ali ta inicijativa nije nudila rješenje za izmještanje čelične vodovodne cijevi preko koje se vodom snabdijeva Gomjenica.

SRNA