Rezultati svih analiza pokazuju da je voda za piće iz prijedorskog vodovoda zdravstveno ispravna, saopšteno je iz “Vodovoda” Prijedor.

U saopštenju se navodi da voda za piće zadovoljava sve propise Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode namijenjene za ljudsku potrošnju.

Od 336 uzoraka vode za piće uzetih u prošloj godini, samo jedan uzorak ili 0,3 odsto je bio mikrobiološki neodgovarajući, dok je 335 uzoraka ili 99,7 odsto odgovaralo pravilniku.

Od 186 uzoraka uzetih u prvih šest mjeseci ove godine samo tri ne odgovaraju zadatim parametrima – u dva slučaja je riječ o povećanoj mutnoći vode, a u jednom slučaju o mikrobiološki neodgovarajućem uzorku, navedeno je u saopštenju.

Iz “Vodovoda” navode da je ovo saopštenje izdato jer je u anketi o zadovoljstvu građana uslugama ovog preduzeća jedna od primjedbi bila nedovoljna informisanost o kvalitetu vode.

Fizičko-hemijske analize vrši vlastita laboratorija dva puta sedmično, dok se tri puta mjesečno zajedno sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Prijedor uzima 11 uzoraka vode iz centralnog sistema vodosnabdijevanja i zasebnog vodovodnog sistema Donja Dragotinja i šalje u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, gdje se obavlja osnovna fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza vode.

Jednom godišnje šalje se sedam uzoraka vode na proširenu periodičnu analizu u Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

SRNA