Lideri SNSD-a i DNS-a Milorad Dodik i Marko Pavić uskoro bi trebalo da sjednu za isti sto. Trenutne procjene pokazuju da bi izlazak DNS iz koalicije ozbiljno pomrsio konce SNSD-u na lokalnim izborima.

Sastanak Marka Pavića i Milorada Dodika trebalo bi da bude održan sledeće sedmice. Tvrde to naši izvori koji su dobro upućeni u dešavanja između DNS i SNSD-a. Nesporazumi zbog kojih je koalicioni sporazum od strane Marka Pavića stavljen na hlađenje u zamrzivač – biće na odleđivanju.

U SNSD-u su, navode naši izvori, svjesni opasnosti da bi im DNS ukoliko izađe iz koalicije pomrsio račune na lokalnim izborima. Pod uslovom da se ponove rezultati lokalnih izbora 2016. godine, a da DNS promijeni stranu, eventualni savez DNS-SDS-PDP osvojio bi čak 40 načelničkih mjesta i šest gradonačelničkih, a SNSD 16 načelnika.

Novinari koji prate politiku kažu da Marko Pavić vođen političkim iskutvom tvrdi pazar.

”Ovakav scenario sam očekivala kada su dio fotelja morali da prepuste Ujedinjenoj Srpskoj i DEMOSU, pa nisam sigurna koliko će ova taktika biti uspješna za DNS. Kada je godina u kojoj su izbori, sigurno će biti puno turbulencija i da se u ovom trenutku ništa sa sigurnošću ne može reći za DNS, ni za bilo koju drugu straku” – kaže novinar Ljiljana Smiljanić.

Posebno bi bilo zanimljivo u šest jedinica lokalne samouprave u prijedorskoj regiji. Protivkandidati SNSD-a, a pojačani glasovima DNS imali bi vrlo vjerovatnu pobjedu i Prijedoru, Novom Gradu, Kozarskoj Dubici, Kostajnici.. Mnogi su mišljenja da SNSD ne bi odmrzavao odnose sa DNS-om da lokalni izbori nisu na pragu.

Trenutne procjene da bi pobjeda SNSD-a bila neizvjesna u više od 15 opština i gradova, ako bi na izbore izašli bez podrške DNS-a. Novinari koji već godinama prate koalciione odnose, ne vjeruju u hrabrost DNS-a.

”Mi u svim političkim partijama imamo jednu situaciju gdje se ne zna ko koga podržava i na čijoj je strani. Te načelničke pozicije evo npr.u DNS pitanje je da li bi ti načelnici opština koji su članovi DNS, da DNS izađe iz koalcije ostali u DNS ili bi se priklonili Čubrilovićevoj ili Dodikovoj stranci” – kaže novinar Milorad Milojević.

Naši izvori navode da nisu svi u vrhu DNS-a za izlazak iz koalcije, jer vjeruju da bi to značilo novo cijepanje stranke, ali i da bi mnogu funkcioneri DNS-a ostali bez posla.

”Ja mislim da u suštini neće doći do velikih turbulencija u ovom trenutku. U budućnosti postoji ta opcija, ali sada je interes i jednih i drugih da zakopaju ratne sjekire” – kaže politikolog Velizar Antić.

Sukobi na relaciji SNSD – DNS dešavali su se i ranije. Marko Pavić je političke šamare i do sada opraštao. Lokalni izbori iduće godine i dovoljan broj ruku na nivou BiH – ipak su najjače kopče koje SNSD i DNS drže zajedno u koaliciji, bez obzira na zaleđene.

rtvbn.com