Grad Prijedor dodijelio je prijedorskom Udruženju građana “Optimisti” nove prostorije u kojima će socijalno najugroženijim licima, osim javne kuhinje, biti dostupno i javno kupatilo, vešeraj i usluga dnevnog boravka.

Predsjednik Udruženja “Optimisti” Zijad Čanić rekao je Srni da im je Gradska uprava dala na korištenje poslovne prostorije, površine 81 metar kvadratni, u boračkim zgradama na Pećanima, budući da je prostor u naselju Raškovac postao neuslovan.

On je naveo da su u novim prostorijama počeli radovi na unutrašnjem uređenju i opremanju, te da je plan da se usele do decembra.

“Osim javnog kupatila i vešeraja, novina je i da ćemo moći da služimo hranu i tople napitke u prostorijama, jer u sadašnjim nemamo mjesta za stolove. Dnevni boravak biće otvoren svakog radnog dana do 14.00 časova”, najavio je Čanić.

On je rekao da će u novim prostorijama biti i hladnjača za velike količine mesa koje Udruženje dobija, a nema gdje da ih skladišti.

“Svakodnevno pripremamo 220 obroka, od kojih se 30 vozi korisnicima u Kozarskoj Dubici. Mjesečno dijelimo 40 paketa osnovnih životnih potrepština, u vrijednosti od 90 do 100 KM. Osim ovih redovnih aktivnosti, imamo i vanredne koje zavise od donacija koje povremeno dobijamo”, dodao je Čanić.

Prema njegovim riječima, na području Prijedora ima mjesnih zajednica gdje se ne bi pogriješilo ni kada bi pomoć bila dijeljena od vrata do vrata.

“Takve su LJubija i Donja LJubija. Na bazi spiskova koje nam dostavljaju mi distribuišemo pakete pomoći najugroženijima u ovim sredinama”, naveo je Čanić.

On je istakao izuzetnu saradnju Udruženja sa Gradskom upravom, Centrom za socijalni rad i pojedinim mjesnim zajednicama.

Otvaranje javnih kuhinja zatražili su prijedorski gimnazijalci prikupljanjem potpisa sugrađana 2010. godine. Nepunu godinu kasnije Hrišćanska humanitarna organizacija “Hljeb života” podijelila je prve obroke u prvoj javnoj kuhinji gradu na Sani, a od 2013. to čini i u LJubiji.

Krajem 2016. godine novu javnu kuhinju otvorilo je Udruženje građana “Optimisti” u naselju Raškovac.

Osim eksternih donacija udruženjima koja vode javne kuhinje, sufinansiranje iz gradskog budžeta počelo je 2012. godine. Posebna budžetska stavka otvorena je dvije godine kasnije i do danas je učetvrostručena, te za ovu godinu iznosi 120.000 KM.

SRNA