Rukovodstvo Policijske uprave Prijedor održalo je redovnu konferencija za novinare na kojoj su prezentovani rezultati rada za proteklih devet mjeseci tekuće godine.

U uvodnom izlaganju načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović, naveo je da je na području koje operativno pokriva ova Uprava, održano zadovoljavajućestanje bezbjednostii pored događaja koji je bitno uznemirio kako pripadnike policije tako i širu javnost a radi se o pogibiji policijskog službenika.

U izvještajnom periodu ukupno je evidentirano 751 krivično djelo, što je za oko 2 % više nego u uporednom periodu. Procenat rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 66,7% dok ukupna rasvijetljenost iznosi 85,5%.

Načelnik je istakao da su tokom proteklih devet mjeseci evidentirana tri KD „Razbojništvo“ koja su rasvijetljena kao i jedno KD „Razbojništvo“ izvršeno po nepoznatom izvršiocu iz predhodnog perioda. U mjesecu septembru policijski službenici su po saznanju da je izvršeno krivično djelo „Razbojništvo“ brzom i efikasnom reakcijom te operativnim radom na terenu, identifikovali te lišili slobode dva lica. Lica se sumnjiče da su, oko 00,10 časova, maskirani u predjelu glave i uz prijetnju upotrebe noža, od radnice sportske kladionice otuđili novac u iznosu oko 2.100,00 KM. Prilikom lišenja slobode kod lica je pronađen i privremeno oduzet novac kao i predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

U proteklom periodu na području PU Prijedor realizovano je 20 planskih operativno taktičkih radnji-racija s ciljem otkrivanja i sprečavanja vršenja krivičnih djela i prekršaja, prije svega organizovanih na kriminogenim žarištima i mjestima na kojima se očekuje pronalazak predmeta koja potiču iz krivičnih djela.

Tokom devet mjeseci 2019. godine ukupno je evidentirano i kontrolisano 644 migranta. Najveći broj lica je iz Pakistana, Sirije i Iraka. Evidentirano je pet krivičnih djela “Krijumčarenje lica“ izvršenih od strane pet lica a na štetu 31 migranta.

Iz oblasti stanja javnog reda i mira došlo je do blagog povećanja broja počinjenih prekršaja a stanje u ovoj oblasti je stabilno.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja do 14.10. tekuće godine evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda u kojim je smrtno stradalo 13 lica dok je u istom periodu prethodne godine smrtno stadalo 12 lica.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je tokom devet mjeseci ove godine ukupno prijavljeno i evidentirano 751 KD što je za 16 KD ili 2,2 % više u odnosu na isti period prošle godine. Od ukupnog broja evidentiranih KD 318 je izvršeno po nepoznatom izvršiocu.

Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano je 628 krivičnih djela od čega 310 po nepoznatom izvršiocu. Što se tiče strukture ovih KD najviše ih je iz oblasti imovinskih delikata 370 što ja za 6 KD više u odnosu na uporedni period prošle godine. Najbrojnija su krivična djela krađe 152 i teške krađe 91. Rasvjetljenost KD iz ove oblasti po NN izvršiocu iznosi 66,5%. Protiv života i tijela izvršeno je 65 krivičnih djela od čega četiriod stranenepoznatog izvršioca i sva četiri su rasvijetljena.

U vezi sa sprečavanjem zloupotrebe opojnih droga podneseno je ukupno 37 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i 22 zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka. Izvršeno je ukupno 78 oduzimanja kojom prilikom su oduzete veće količine različitih vrsta opojnih droga.

Iz oblasti privrednog kriminalitetea otkrivena su i evidentirana 54 krivična djela amaterijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih KD iznosi oko 2.272.000 KM a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 2.307.000 KM.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin je naveo, da je u izvještajnom periodu iz oblasti javnog reda i mira ukupno evidentirano 315 narušavanja JRM-a odnosno 403 prekršaja. Svi javni skupovi koji su održani na području ove Uprave, protekli su bez incidenata.

U oblasti bezbjednosti saobraćaja tokom proteklih devet mjeseci ukupno je evidentirano 698 saobraćajnih nezgoda, od kojih 12 sa smrtno stradalim licimaa radi se o 3 vozača PA, 1 suvozač, 2 vozača motocikla, 2 vozača traktora, 2 lica koja su se prevozilo na traktoru, 1 biciklista i 1 pješak. On je takođe naveo da je u mjesecu oktobru u saobraćajnoj nezgodi prilikom slijetanja vozila smrtno stradao vozač automobila.

Iz saobraćaja su isključena 2372 vozača, od čega 1897 zbog vožnje pod uticajem alkohola ili 17% više u odnosu na isti period prethodne godine. Iz saobraćaja je isključeno 781 vozila ili više za 13%.

Načelnik je ovom prilikom naveo rezultate i aktivnosti po republičkoj akciji „Zaštitimo djecu u saobraćaju“, tokom koje su policijski službenici PU Prijedor u osnovnim školama održali 44 predavanja na temu bezbjednog učestvovanja u saobraćaju a kojima je obuhvaćeno oko 1700 učenika, te da je u sklopu ove akcije sankcionisano oko 600 učesnika u saobraćaju za počinjene prekršaje u blizini škola.

PU Prijedor

Povezane vijesti

PU Prijedor: Dvoje povrijeđenih u sudaru “Fi... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
PU Prijedor: Vozačima izrečeno 118 zabrana upravlj... Policijska uprava Prijedor u vremenskom periodu od 07.do 10. novembra 2019. godine, realizovala je republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saob...
Prijedorčanin osumnjičen da je oštetio gume na des... Policijski službenici Policijske stanice Prijedor 1, postupili su po prijavama više građana da je nepoznato lice u različitim vremenskim periodima, oš...
Migrant iz Maroka ukrao automobil u Prijedoru: ... Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović pozvao je danas građane koji uoče migrante da to prijave policiji na besplatni servisni telefon ...
PU Prijedor: Povećan broj nastradalih lica u saobr... Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas, 12.11.2019. godine, održana u Policijskoj upravi Prijedor, rezultate radaza mjesec oktobar tekuće ...
Dva lica osumnjičena za “Pronevjeru”: ... Policijski službenici Policijske uprave Prijedor, 11.11.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica inicijal...
PU Prijedor: U slijetanju “Golfa” teže... Na području koje pokriva Policijska uprava Prijedor proteklih dana dogodilo se nekoliko saobraćajki u kojima je bilo materijalne štete ali i povrijeđe...
Sud BiH-Slučaj Jurišić: Tužilac traži oštriju kazn... Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u svojoj žalbi veću kaznu za Miću Jurišića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 11 godina zbog zločina...