NJegovo preosveštenstvo bladika banjalučki Jefrem osveštao je danas u Tukovima kod Prijedora novoizgrađeni hram posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju, te predvodio litiju i služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Izgradnja hrama je počela oktobra 2011. godine, kada su podignuti i osveštani temelji. Godine 2015. kupljena su i osveštana tri nova zvona, a danas je uslijedilo i osveštanje hrama.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da je ovo veoma značajno za mještane Tukova koji nikad prije nisu imali hram.

“U crkvu treba ići, Bogu se moliti, molitve prinositi, jer džaba su hramovi ako ne budu puni vjernika”, rekao je Maletić.

Kum crkve Milanko Inđić, kojem je vladika Jefrem danas simbolično predao ključeve crkve, rekao je da kumuje četvrti put, od čega tri puta ovom hramu.

“Prvi put to je bilo 2011. za temelje, drugi put 2015. za zvona i sada, a kumovao sam i u hramu u Lušci Palanci gdje sam rođen. Puno mi to znači“, rekao je Inđić, koji je rodom iz Lušci Palanke kod Sanskog Mosta, a u Tukovima živi od 1999. godine.

Naselje Tukovi ima oko 900 domaćinstava, a oko 300 porodica bilo je prisutno u hramu.

SRNA