Prijedorčani su danas na Trgu majora Zorana Karlice potpisivali peticiju “Znanjem za Srpsku” koju je pokrenula Partija demokratskog progresa sa ciljem provjere diploma zaposlenih u javnom sektoru.

Potpisivanju peticije prisustvovala je i narodni poslanik PDP u NS RS, Jelena Trivić. Ona je navela da peticijom tražie izmjenu Zakona o registru zaposlenih u javnoj upravi.

– Pri tome taj zakon nije nikada stupio na snagu, nikada nije sačinjen registar zaposlenih u javnoj upravi što je obećanje Vlade iz raznih ekspozea. Mi mijenjamo taj Zakon u dva člana, prvi je da se podacima iz stručne spreme dodaju podaci iz diplome ustanova, datum i mjesto diplomiranja, i drugi je da nadležni organ koji vodi registar vrši ispitivanje vjerodostojnosti podataka koji se daju za diplome – izjavila je Trivićeva.

Dodala je da je cilj peticije da se konačno registar sačini te da podaci o diplomama budu javni.

– Odnosno da ne smiju da se kriju podaci i da na taj način počnemo rješavati pitanja lažnih diploma. Ovom peticijom, usvajanjem ovog Zakona nećemo rješiti ovo pitanje, ali ćemo početi rješavanje jednog pitanja koje boli građane Republike Srpske koji su se na čestit, pošten i ispravan način školovali i školovali svoju djecu i vide onda kako neki sa kupljenim diplomama zasjedaju na njihova mjesta i pri tome su na rukovodećim pozicijama, tako da je ovo jedno široko društveno pitanje u koje smo se upustili i nećemo odustati – istakla je ona.

Dodala je da reakcija premijera Radovana Viškovića pokazuje da su pokrenuli temu koja je jako bitna. Trivićeva je podsjetila da je ona postavila 31. januara poslaničko pitanje i tražila da joj korisnici budžeta dostave ime i prezime zaposlenih sa podacima iz diplome.

– Ja sam vidjela da postoji otpor institucija i mnoge ustanove, među kojim su sva ministarstva, IRB,RUGIP, Poreska uprava, i NS RS nisu mi odgovorili. Premijer se sada pravda da oni nisu dostavili odgovore, ali rok za dostavljanje odgovora na poslaničko pitanje je mjesec dana, a mi smo sada u devetom mjesecu, dakle ovo je sada posipanje pepelom, ali pozivam ga u političkom smislu da podrži ovu inicijativu i da utiče na poslanike vlasti da kada ovaj Zakon dođe u proceduru podrže ga jer je koristan za Republiku Srpsku – zaključila je ona.

PDP će ponovo u petak na Trgu majora Zorana Karlice u Prijedoru da nastavi potpisivanje ove peticije od 10 do 13 sati.

Inače, iz ove partije poručuju da su zadovoljni odzivom Prijedorčana koji su potpisivali peticiju.

EuroBlic-srpskainfo.com