Uz učešće četdesetak pilota jedriličara iz svih bivših jugoslovenskih republika na prijedorskom aerodromu Urije danas je otvoren 14.Blanik kup ” Prijedor 2019″.

Kup je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je učesnicima poželio da ostvare dobre rezultate, te da donesu najljepše utiske sa ovog takmičenja.

“Grad Prijedor otvorena srca dočekuje sve goste dobrih namjera, ovoga puta ljubitelje plavih visina i ovo je jedna od manifestacija u kojoj uživaju mnogi mladi , ali i stariji sportisti koji se bave jedriličastvom “, rekao je Đaković.

On je dodao da je organizator veliku pažnju posvetio aspektu bezbjednosti svih učesnika, te da se nada da će na kraju dana biti i veselja i radosti kod svih učesnika, a ne samo pobjednika takmičenja.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić prisustvovala je svečanosti otvaranja ovog, jedinog takmičenja te vrste u BiH.

“Već deset godina ovo ministarstvo je ponosni pokrovitelj ove manifestacije i važno je da Republika Srpska ima jednu ovakvu promociju potencijala lokalnih zajednica i onoga što mogu uraditi i nama je krajnji cilj da promovišemo ono što imamo i možemo i time pošaljemo jednu pozitivnu poruku”, kazala je Rešićeva.

Pomoćnik ministra za sport Dragan Jaćimović je čestitao organizatoru da istrajnosti i dugogodišnjem trajanju kupa.

” Ovo je promocija Prijedora i Republik Srpske, proocija turizma i drago mi je što su ovdje mnogoboji gosti za koje se nadam da će im Prijedor ostati u lijepom sjećanju i d aće doći i dogodine”, rekao je Jaćimović.

Član Organizacionog odbora i pilot jedriličar LJubiša Aramanda je novinarima izjavio da Prijedorčani učestvuju sa tri ekipe i da shodno tradiciji u jedriličarstvu očekuju dobar rezultat.

Kup će se održati u četiri kategorije i to prvenstvo Republike Srpske i Federacije BIH, potom prvenstvo BiH i otvoreno prvenstvo.

Organizator kupa je Aero klub “Prijedor” , a pokrovitelji Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i grad Prijedor.

Inače, riječ je o takmičenju pilota, jedinom takve vrste u BiH, u preciznom slijetanju na dvosjednoj višenamjenski opremljenoj jedrilici “blanik L-13” koja se koristi za obuku, trenažu, te sportsko i akrobatsko letenje.

Cilj takmičenja je bio da se jedrilicom sleti što bliže zamišljenoj liniji, a svako zaustavljanje prije ili poslije te linije nosi kaznene poene.

www.prijedorgrad.org