U Prijedoru je prošle godine desetoro djece mlađe od 14 godina izvršilo krivična djela ili prekršaje dok je najmlađe od njih imalo tek pet godina.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad naveli su da je ovo zabrinjavajući podatak s obzirom da je ukupno bilo 45 maloljetnih delinkvenata. Ove činjenice navedene su u izvještaju o radu ove prijedorske socijalne ustanove, koji je razmatran na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine grada.

Stručnjaci Centra za socijalni rad podsjetili su da ova djeca, koja su mlađa od 14 godina, ne mogu krivično da odgovaraju za svoja djela.

– Najmlađe evidentirano dijete imalo je svega pet godina, sedam je mlađih maloljetnika koji imaju od 14 do 16 godina, a njih 28 su stariji maloljetnici odnosno imaju od 16 do 18 godina – navedeno je u izvještaju.

Istakli su da godinu dana ranije nijedno dijete mlađe od 14 godina nije prekršilo zakon.

– Analizom raspoložive dokumentacije, zaključeno je da su maloljetnici tokom 2018. najčešće evidentirani zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru – njih 10. Osam maloljetnika je prekršilo Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima RS i isto toliko ih je počinilo krivična djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari – navedeno je u izvještaju.

Maloljetnici su počinili pet teških krađa i pet krađa. U tri slučaja su nanijeli tjelesne povrede dok je jedan maloljetnik počinio krivično djelo teška tjelesna povreda. Zabrinjava i što je zabilježen po jedan slučaj u kojem se maloljetnici sumnjiče za nasilje u porodici, iznudu, navođenje na prostituciju, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja te paljevinu.

U dva slučaja maloljetnicima je izrečeno policijsko upozorenje dok su za dva izrečene sankcije pojačanog nadzora od strane organa socijalnog staranja. U čak 11 slučajeva nije pokrenut postupak, upravo jer je veliki broj dece koja su mlađa od 14 godina i ne odgovaraju za svoja krivična djela.
– Veliki broj predmeta nije sudski okončan, odnosno nisu izrečene vaspitne mjere iako je Centar za socijalni rad na vrijeme dostavio podatke i prijedloge mjera – navedeno je u izvještaju.

Stručnjaci prijedorskog Centra tvrde da je prošle godine zabilježen blagi porast maloljetničke delinkvencije u gradu na Sani, ali i da je ona u prethodnim godinama bila u opadanju.

Tako ih je 2011. bilo 142, dok je 2017. zabilježeno 36 maloljetnika koji su počinioci prekršaja ili krivičnih dela.

– Tokom 2018. stručni radnici Centra prisustvovali su uzimanju izjava od 13 maloljetnika koji su počinioci krivičnih djela, u dva slučaja kada su maloljetnici bili svjedoci krivičnih djela, te sedam žrtava različitih oblika seksualnog zlostavljanja i tri maloljoletne žrtve porodičnog nasilja – naveli su iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

Novi direktor iz PDP

Izvještaj o radu prijedorskog Centra za socijalni rad odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu usvojili. Na posljednjem zasjedanju imenovan je novi direktor ove ustanove.

Umjesto Milene Miodragović, koja je bila kadar DNS, za direktora Centra imenovan je Branislav Vujasin iz PDP. Nova Skupštinska većina, čiji dio više nije DNS, počela je polako da preuzima lokalne ustanove od ove partije.

EuroBlic-srpskainfo.com