U Prijedoru je prošle godine desetoro djece mlađe od 14 godina izvršilo krivična djela ili prekršaje dok je najmlađe od njih imalo tek pet godina.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad naveli su da je ovo zabrinjavajući podatak s obzirom da je ukupno bilo 45 maloljetnih delinkvenata. Ove činjenice navedene su u izvještaju o radu ove prijedorske socijalne ustanove, koji je razmatran na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine grada.

Stručnjaci Centra za socijalni rad podsjetili su da ova djeca, koja su mlađa od 14 godina, ne mogu krivično da odgovaraju za svoja djela.

– Najmlađe evidentirano dijete imalo je svega pet godina, sedam je mlađih maloljetnika koji imaju od 14 do 16 godina, a njih 28 su stariji maloljetnici odnosno imaju od 16 do 18 godina – navedeno je u izvještaju.

Istakli su da godinu dana ranije nijedno dijete mlađe od 14 godina nije prekršilo zakon.

– Analizom raspoložive dokumentacije, zaključeno je da su maloljetnici tokom 2018. najčešće evidentirani zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru – njih 10. Osam maloljetnika je prekršilo Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima RS i isto toliko ih je počinilo krivična djela oštećenje i oduzimanje tuđe stvari – navedeno je u izvještaju.

Maloljetnici su počinili pet teških krađa i pet krađa. U tri slučaja su nanijeli tjelesne povrede dok je jedan maloljetnik počinio krivično djelo teška tjelesna povreda. Zabrinjava i što je zabilježen po jedan slučaj u kojem se maloljetnici sumnjiče za nasilje u porodici, iznudu, navođenje na prostituciju, nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja te paljevinu.

U dva slučaja maloljetnicima je izrečeno policijsko upozorenje dok su za dva izrečene sankcije pojačanog nadzora od strane organa socijalnog staranja. U čak 11 slučajeva nije pokrenut postupak, upravo jer je veliki broj dece koja su mlađa od 14 godina i ne odgovaraju za svoja krivična djela.
– Veliki broj predmeta nije sudski okončan, odnosno nisu izrečene vaspitne mjere iako je Centar za socijalni rad na vrijeme dostavio podatke i prijedloge mjera – navedeno je u izvještaju.

Stručnjaci prijedorskog Centra tvrde da je prošle godine zabilježen blagi porast maloljetničke delinkvencije u gradu na Sani, ali i da je ona u prethodnim godinama bila u opadanju.

Tako ih je 2011. bilo 142, dok je 2017. zabilježeno 36 maloljetnika koji su počinioci prekršaja ili krivičnih dela.

– Tokom 2018. stručni radnici Centra prisustvovali su uzimanju izjava od 13 maloljetnika koji su počinioci krivičnih djela, u dva slučaja kada su maloljetnici bili svjedoci krivičnih djela, te sedam žrtava različitih oblika seksualnog zlostavljanja i tri maloljoletne žrtve porodičnog nasilja – naveli su iz prijedorskog Centra za socijalni rad.

Novi direktor iz PDP

Izvještaj o radu prijedorskog Centra za socijalni rad odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu usvojili. Na posljednjem zasjedanju imenovan je novi direktor ove ustanove.

Umjesto Milene Miodragović, koja je bila kadar DNS, za direktora Centra imenovan je Branislav Vujasin iz PDP. Nova Skupštinska većina, čiji dio više nije DNS, počela je polako da preuzima lokalne ustanove od ove partije.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Ponedjeljak – 23. septembar: Isključenje str... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog ponedjeljka, 23. septembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potr...
Prijedor pred referendumom? – VIDEO Skupštinska većina grada Prijedora zatražila je od gradonačelnika Milenka Đakovića i predsjednika Gradskog odbora DNS-a da podnese ostavku. Ostavku tr...
Nova skupštinska većina u Prijedoru zatražila osta... Nova skupštinska većina grada Prijedora zatražila je danas od gradonačelnika Milenka Đakovića (DNS) da podnese ostavku. Ostavku traže odbornici i v...
Đaković: Ostavku neću podnijeti, za referendum sam... – Ostavku neću podnijeti jer ne vidim razlog za takvo nešto, a što se tiče opoziva i izjašnjavanja građana na referendumu, na to sam uvijek spreman – ...
Petak – 20. septembar: Dodatna isključenja s... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 20. septembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača ...
Petak – 20. septembar: Obustava saobraćaja z... Povodom obilježavanja Evropske kampanje „Dan bez automobila 2019“, čiji je cilj promovisanje alternativnih vidova saobraćaja, u svrhu očuvanja životne...
Petak – 20. septembar: Isključenje struje na... Kako nam je potvrđeno iz prijedorske Elektrodistribucije, ovog petka, 20. septembra 2019. godine, bez električne energije će biti jedan dio potrošača ...
Ministar Trninić: Po planu pripreme izgradnje auto... Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da planiranom dinamikom teku pripreme izgradnje auto-puta od Banjaluke do Prijedora ...