Koliko je trgovinska djelatnost osjetljiva i nepredvidiva, najbolje svjedoči primjer iz Prijedora, gdje je izmještanjem za samo sto metara pijaca ostala i bez kupaca i bez trgovaca.

U pitanju je objekat u naselju Pećani, vrijedan gotovo tri miliona maraka, koji je izgrađen prije tri godine umjesto tadašnje pijace koja je bila pokraj magistralnog puta, a gdje se danas nalaze stambeni objekti.

“Ljudima je stara lokacija bila puno bolja, jer su bukvalno mogli kupovati iz auta. Sada se moraju namjenski zavlačiti do nove pijace, što im je očigledno problem”, kazao nam je jedan od zakupaca, koji nije želio da mu navodimo ime.

Prema njegovim riječima, promet na novoj lokaciji se višestruko smanjio, a konkurencija u vidu tržnih centara je ojačala pa je opstanak u takvim uslovima gotovo nemoguć.

Darko Zgonjanin, direktor “Gradske tržnice”, preduzeća u čijem sklopu posluje i pijaca u Pećanima, kaže kako postoji više razloga zbog kojih ovaj objekat nikada nije zaživio u punom obimu.

“Pijaca ni do danas nije završena. Već prve godine kada je došla oštra zima, zbog otvorene nadstrešnice, otišlo je 50 odsto zakupaca, koji se nikada nisu vratili. Nisu završeni ni poslovni prostori, gdje bi trebalo da budu smješteni pekare, kafići, ribarnica, a nemamo nijedno priručno skladište gdje bi prodavci mogli da ostave hladnjaču i slično. Mi kao preduzeće nemamo novca da investiramo niti da se uhvatimo u koštac s tržnim centrima, koji za reklame daju više od našeg godišnjeg obrta”, kazao je Zgonjanin.

Dodaje kako je dio stanovništva koji se bavio proizvodnjom povrća, voća, cvijeća, rasada i slično svoju sreću potražio u inostranstvu pa je i to jedan od razloga za sve manji broj zakupaca.

Zbog svih problema, godišnja popunjenost kapaciteta je oko 25 odsto, s tim da se u zimskom periodu spušta i ispod 10 procenata, iako je cijena zakupa prihvatljiva.

“Mjesečni zakup stola je 100 KM, a zakupac robu ne mora preko noći da sklanja sa tezge jer tu ima čuvar, koji 24 sata motri na objekat. Takva pogodnost se malo gdje nudi”, kazao je Zgonjanin.

Prijedorčanin Zoran Petoš kaže kako su veliki tržni centri smanjili promet na gradskim tržnicama, te da je očekivano da je sve manje onih koji prodaju na pijacama.

“Marketi voće i povrće nabavljaju u velikim količinama i tu je jeftinije nego kod ljudi koji prodaju na pijaci”, kazao nam je on.

Inače u Prijedoru je već propala jedna pijaca i to ona u naselju Urije, koja je otvorena 2011. godine. Na toj lokaciji je izgrađeno dječje igralište.

Nezavisne novine