Policijska uprava Prijedor u periodu od 18. do 21.jula tekuće godine, realizovala je republičku akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu brzine kretanja motornih vozila i kontrolu alkoholisanosti učesnika u saobraćaju.

Tokom akcije ukupno je kontrolisano 1077 učesnika u saobraćaju, a prekršajne sankcije izrečene su za 691 ili 64,2%, dok je po akcentu akcije sankcionisano 557 vozača ili 51,7%.

Zbog prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja sankcionisano je 475 vozača od kojih 76 zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanjaod 21 do 30 km/h te 38 vozača zbog prekoračenja brzine kretanja preko 30 km/h.

Tom prilikom vozačima je pored novčane kazne, izrečeno 114 zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 152 mjeseca kao i 228 kaznenih bodova.

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, zbog prekršaja učestvovanja u saobraćaju pod dejstvom alkohola sankcionisana su 82 vozača koji su isključeni iz saobraćaja.

Od navedenog broja 14 vozača je zadržano lišenjem slobode zbog utvrđene količine alkohola preko 1,5 g/kg.

Zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola vozačima su izrečene 42 zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 56 mjeseci.

Policijska uprava Prijedor još jednom apeluje na vozače motornih vozila da prilikom učestvovanja u saobraćaju poštuju saobraćajna pravila i propise, prilagode brzinu uslovima na putu, ne započinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola, te da odgovornim ponašanjem zaštite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

PU Prijedor
Foto – ilustracija