U Prijedoru je prošle godine bilo 65 projekata vrijednosti oko 15 miliona maraka, od kojih je 5 u potpunosti završeno.

Ovi podaci navedeni su u izvještaju o onome šta je učinjeno u prošloj godini iz integralne strategije razvoja grada Prijedora, koja je usvojena za period od 2014. do 2024. godine.

U ovom izvještaju Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem Prijedora, prikazano je da je planom bio predviđen 81 projekat, ali da je ipak bilo 16 manje za koje nisu obezbijeđeni uslovi za realizaciju.

Naveli su da je 34 odsto novca za ove projekte uloženo iz budžeta grada, dok je ostalo iz drugih izvora.

Šefica ovog Odsjeka Zinajda Hošić na jednom od posljednjih zasjedanja Skupštine grada Prijedora rekla je da je u 2018. najveći napredak ostvaren u društvenom sektoru realizacijom 17 projekata.

– To su projekat izgradnje sportske dvorane u naselju Urije, rekonstrukcije domova kulture, kao i postojećih i izgradnja novih objekata osnovnih škola, rekonstrukcija i dogradnja vatrogasnog doma u Prijedoru, rekonstrukcija postojećih i igradnja novih stambenih jedinica za neprofitno socijalno stanovanje – kazala je Hošićeva.

Dodala je da je mnogo učinjeno i na rekonstrukciji te izgradnji vodovodne i niskonaponske mreže u Prijedoru.

Navela je da je u ekonomskoj oblasti bilo 36 projekata vrijednosti skoro 6 miliona maraka. Među njima je izgradnja infrastrukture u industrijskim zonama kao i infrastrukture za razvoj turizma, programi obuke i prekvalifikacije radnika, jačanje prakse te podrška preduzetništvu i industriji.

– Evidentirano je povećanje broja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i realizovanih podsticaja, odnosno broja korisnika podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji. Nastavljena je tendencija unapređenja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, podrške preduzetništvu i zapošljavanju – navedeno je u izvještaju.

Međutim, ima podataka koji i zabrinjavaju. Tako je navedeno da je iz budžeta grada planiran podsticaj za zapošljavanje 10 mladih visokoobrazovanih ljudi, ali da je samo jedan radnik s diplomom zaposlen za kojeg je poslodavac dobio 2.500 KM podsticaja. Navedeno je i da je kroz program “Podsticaj u preduzetništvu, malim i srednjim preduzećima” u 2018. godini planirano 30.000 KM za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija, ali da ovaj novac nije utrošen za ovu namjenu. Podsticaje za samozapošljavanje dobilo je 20 Prijedorčana dok su za 92 radnika poslodavci dobili podsticaje.
U sektoru zaštite životne sredine u 2018. godini bilo je 12 projekata za čiju realizaciju je utrošeno preko milion i po maraka.

– U ovoj oblasti realizovani su projekti koji se odnose na izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka, izradu novog programa sanitarne zaštite izvorišta pitke vode na području grada Prijedora i drugi projekti – navedeno je u izvještaju.

Veliki broj projekata Grada, ali i raznih organizacija, realizuje se posredstvom Agencije za razvoj Prijedora, PREDA-PD. Prilikom predstavljanja izvještaja o radu Prede za prošlu godinu, vršilac dužnosti direktora Aleksandar Drljača rekao je odbornicima da je Agencija u 2018. pripremila i kandidovala raznim donatorima 25 projekata.

– Prošle godine završena je implementacija šest projekata iz različitih oblasti i istovremeno je započeta ili nastavljena implementacija 15 projekata – rekao je Drljača.

Naveo je da su pratili preko stotinu donatorskih organizacija, te uputili obavještenja za 95 zainteresovanih organizacija o 27 otvorenih javnih poziva u procijenjenoj vrijednosti preko pet miliona maraka. U narednom periodu jedna od značajnih aktivnosti Prede biće da, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, redovno informiše o mogućnostima ostvarenja podsticaja za zapošljavanje novih radnika i pruži podršku zainteresovanima.

Za 6 godina 27 projekata
U strategiji razvoja grada Prijedora navedeno je da se nastavlja i dalje s projektima vodosnabdevanja, izgradnje putne infrastrukture, stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i privlačenja investitora, zapošljavanja, podsticaja privrede i poljoprivrede te promocije energetske efikasnosti.

U prošlih šest godina završeno je 27 projekata dok je do 2024. planirano sprovođenje ukupno 167 projekata.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

U toku obnova robne kuće: Ovako trenutno izgleda P... Radovi na obnovi robne kuće Patrija u centru Prijedora počeli su nedavno. Kako je za eKapiju rečeno iz grupacije MG Mind, koja je investitor i vlas...
Dom zdravlja Prijedor: Pristup podacima o svakom p... Prijedorski Dom zdravlja jedini u Republici Srpskoj ima pristup elektronskom zdravstvenom kartonu sa medicinskim podacima u vozilu na terenu, rekla je...
Iz Čelinca krenula za Minhen pa se izgubila u šumi... Tridesetpetogodišnjoj državljanki Hrvatske Mihaeli K. povratak u Minhen, gdje inače živi, pretvorio se u pravi horor kada se u utorak vraćala od rođak...
Sudbina 300 prijedorskih rudara biće poznata za 15... Iako je do septembra, za kada je najavljeno otpuštanje 300 radnika iz prijedorskog “Arselor Mitala”, ostalo još 15 dana, iz ove kompanije nema dodatni...
Pomozimo trogodišnjoj djevojčici iz Prijedora da p... Milici Jeličić, trogodišnjakinji iz Ljeskara, kod Prijedora, potrebna je pomoć dobrih ljudi, kako bi pobijedila tešku bolest s kojom se bori. Djevo...
Foto vijest: Lubenice se same prodaju, poštenje ne... Ko kaže da smo u ova luda vremena izgubili onu bitnu ljudsku osobinu - poštenje. Pored puta, tu u okolini Prijedora, stoje puna kola domaćeg zrelog...
Travnička fabrika obuće pokreće poslovanje u Prije... Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas ugovor sa predstavnicima firme "Frari komerc" d.o.o iz Travnika o davanju u zakup poslovnih ...
Prijedor: Uručene nagrade u akciji “Uredi sv... Svečanim prijemom za nagrađene u Prijedoru je završena ovogodišnja akcija pod nazivom "Uredi svoj vrt" koju je po sedamnaesti put organizovala Gradska...