Prijedorska komunalna policija dobila je Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu uniformisanih službenika i drugih zaposlenih, prema čijim odredbama se može zaključiti šta do sada nije bilo primjereno, te je moralo biti uređeno posebnim aktom.

Prilikom neposrednog kontakta sa građanima, službenik ne smije da žvaće žvakaću gumu, ne smije da puši niti da drži cigaretu u ruci ili u ustima i ne smije da nosi sunčane naočale, osim ako su sa dioptrijom.

Službenici se međusobno oslovljavaju sa “gospodine” ili “gospođo” i persiraju svakog starijeg po funkciji ili zvanju, svakog građanina persiraju i oslovljavaju sa “gospodine” ili “gospođo”, a na službeni telefon, bilo fiksni ili mobilni, javljaju se “Komunalna policija, izvolite”.

Neprikladnom odjećom smatraju se kratke pantalone, pocijepane farmerke, upadljive aplikacije, veliki dekoltei, bretele, otvori na leđima, stomaku i drugim dijelovima tijela, neprimjereno kratke suknje i haljine, veliki šlicevi koji otkrivaju dijelove tijela, providna odjeća, sportska odjeća i papuče.

Uniformisani službenik ne može da nosi minđuše niti vidljivo istaknute narukvice, ogrlice ili lančiće, osim jednog prstena odnosno burme na ruci. Uniformisane službenice mogu biti diskretno našminkane i ne mogu nositi više od jednog para minđuša, neupadljivog oblika, boje i veličine.

Zabranjeni su pirsing i tetovaža na vidljivim dijelovima tijela, a, ukoliko postoje, treba da budu pokriveni odjećom.

Uniforma se nosi uvijek uredna, čista i ispeglana i zabranjeno je prekrajati je, mijenjati oblike dijelova uniforme, kombinovati je sa civilnom odjećom i nositi oznake mimo propisanih.

Uniformisani službenik mora da bude obrijan, okupan, sa urednim i podrezanim noktima, ne može da nosi bradu, a može brkove, koji ne smiju da prelaze visinu linije gornje usne.

“Ostali zaposleni koji komunalno-policijske i druge poslove u Odsjeku obavljaju u građanskom odijelu mogu nositi brkove i bradu u prirodnoj boji. Brkovi i brada, ako se nose, moraju biti uređeni i čisti i takve veličine dlake da ne izazivaju veliku pažnju, odnosno da ne prelaze lice”, navodi se u Pravilniku.

Uniformisani službenik dužan je da održava kosu urednom tako da ne pokriva ušnu školjku i ne pada na kragnu, kao i da zulufi ne prelaze početak resice ušne školjke.

Uniformisanim službenicama kosa ne smije da pada preko ramena. Duža kosa vezuje se prikladnom gumicom i pričvršćuje šnalom neupadljivih boja i oblika.

“Ukoliko se službenici i drugi zaposleni farbaju, kosa, brkovi i brada moraju biti u prirodnim nijansama. Uniformisani službenici i drugi zaposleni ne mogu da imaju dugačke nokte ni nokte obojene različitim i fluorescentnim bojama”, piše u Pravilniku.

Uniformisani službenik na javnom mjestu može nositi rokovnik, notes, tašnu i, po potrebi, kišobran, ali bez upadljivih amblema i aplikacija i boje prilagođene boji uniforme: crna, tamno plava ili siva, a ne može nositi naočare za sunce upadljivih boja i oblika, uređaje sa slušalicama, kese, vreće, pakete i druge predmete, osim kad je to potrebno radi posla.

Nepridržavanje odredaba ovog pravilnika, objavljenom u posljednjem Službenom glasniku grada Prijedora, predstavljaće povredu radnih dužnosti.

SRNA

Povezane vijesti

Udruženje “Optimisti” Prijedor: Od dec... Grad Prijedor dodijelio je prijedorskom Udruženju građana "Optimisti" nove prostorije u kojima će socijalno najugroženijim licima, osim javne kuhinje,...
Zaljubljena obožavateljka na Halida Muslimovića po... Najuticajniji australijski portal 9News piše da je državljanka BiH Sonja Bašić, s adresom stanovanja u Australiji, rekla da je na folk pjevača Halida ...
Prijedor: Svečano obilježen Međunarodni dan žena n... Međunarodni dan žena na selu danas je obilježen u prijedorskoj regiji. Svečana manifestacija održana je u područnoj školi “Petar Kočić” u Gornjim Orlo...
Prijedorčanin Elvis Džaferagić dobitnik stana u na... Djevojka Jelena i ja smo podstanari već četiri godine i sigurno ćemo se preseliti u Banjaluku, konačno imamo uslove za osnivanje porodice. Presrećan s...
Prijedor-Djeca bez roditeljskog staranja: Novim za... Neophodna su zakonska rješenja kojima bi se omogućilo jednostavnije osamostaljivanje djece bez roditeljskog staranja nakon završetka školovanja i napu...
Halid Muslimović ostaje bez hotela: Pjevaču prodaj... Halid Muslimović, koji skoro 30 godina odbija da Erminu Elezoviću isplati 32.000 eura, uspio je dva puta da izbjegne prinudnu aukcijsku prodaju svoje ...
Prinova kod Muslimovića: Halid u januaru postaje d... Halid Muslimović postao je svekar, a, kako saznajemo, vrlo skoro i dedo. Naime, njegov sin Enis je nedavno u svoju porodičnu kuću u Prijedoru dove...
Centar “Sunce” Prijedor: Nova banka po... Predstavnici banjalučke Nove banke uručili su u Prijedoru računarsku opremu ovdašnjem Centru "Sunce" u kojem osnovnu i srednju školu pohađaju djeca sa...