U periodu od 24. do 28. juna 2019. godine organizovano je studijsko putovanje za pet profesora Poljoprivredno-prehrambene škole iz Prijedora.

Organizator obuke bio je Centar za obrazovanje i obuku (CIF) i Poljoprivredni institut San Michele a.A. – Fondacija Edmund Mach iz italijanskog grada Trentino.

Osnovna linija vodilja studijskog putovanja, odnosno obuke i stručnog usavršavanja su didaktički modaliteti i instrumenti u svrhu poboljšanja uspjeha i zainteresovanosti učenika za nastavu, kao i jačanje uključenosti u nastavu.

Prijedorski profesori su imali priliku da se upoznaju sa načinima realizacije različitih školskih projekata, organizovanja praktične nastave u školi i kod poslodavaca, mogućnostima realizacije praktične nastave koju pruža agroturizam.

Razmijenjena su iskustva sa kolegama iz Italije u realizaciji specijalnih edukativnih potreba učenika, motivaciji mladih ljudi za proizvodnju i preradu hrane, kao i podršci koju škole dobijaju od šire zajednice za poboljšanje uslova izvođenja praktične nastave u školama.

Zajednički zaključak je da je saradnja i razmjena iskustava neophodna za unapređenje nastavnog procesa kako bi učenici nakon završenog obrazovanja bili konkurentniji na tržištu rada.

Saradnja, u budućem periodu, će se nastaviti u skladu sa potpisanim Sporazumom o saradnji između dvije škole.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com