Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedok Tužilaštva BiH, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Ranka Babića, potvrdio je da je “Kapetan” pokušao da spriječi njegovo premlaćivanje.

Zaštićeni svjedok “A”, kojeg je Tužilaštvo BiH saslušalo 1. jula, na pitanja Babićeve Odbrane odgovorio je da je tačno da je “Kapetan” pokušao da spriječi njegovo premlaćivanje.

“Moje, da”, kazao je svjedok “A” i dodao da se vojnik koji ga je udarao oglušio na to.

Kako je potvrdio, on je, kada je pao usljed premlaćivanja, čuo da se “Kapetan” obratio vojnicima: “Prestanite, šta vam je”, ali da su se vojnici oglušili.

Zaštićeni svjedok “A” je potvrdio da je “Kapetan”, kada je Emsud Kadirić ubijen, “opsovao Boga” i rekao vojnicima: “Šta ste to uradili!”

On je naveo da se ne slaže s Babićevom Odbranom da su vojnici djelovali samovoljno.

“Ne bih se složio, nisu mogli sve na svoju ruku, opet su se obraćali izvjesnom Kapetanu”, izjavio je svjedok “A”.

Dodao je da se “Kapetan” nije predstavio te da je s njegovim identitetom upoznat kada je pozvan da dâ izjavu.

Zaštićeni svjedok “A” je iskaz dao na suđenju Ranku Babiću, Bratislavu Bilbiji i Đuri Adamoviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora. Na teret im je stavljeno da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine u Bukviku odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetne osobe. Potom su, kako je navedeno, učestvovali u mučenju i ubistvima civila, od kojih su dvije žrtve ubijene u Bukviku, a troje ih je odvedeno u nepoznatom pravcu, i od tada im se gubi svaki trag.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Bratislava Bilbije, svjedok je ispričao da nije vidio ko je ubio Emsuda i Smaila Kadirića, ali je naglasio da ih je vidio mrtve.

Zaštićeni svjedok “A” je kazao da je siguran “sto posto” da je Bajica tukao njegovog oca.

Potvrdio je da nije poznavao ni Bajicu ni Đuru.

Odbrana Đure Adamovića je istaknula da je svjedok, u izjavi koju je 2005. godine dao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), naveo da je osoba koja je udarala Smaila Kadirića govorila: “Gledaj kako Srbin tuče”, a u direktnom ispitivanju: “Gledaj kako Srbin Đuro tuče.”

Ovu razliku u iskazu svjedok je pojasnio tako da je sam Đuro rekao “kako Srbin Đuro tuče”.

Odgovarajući na dodatna pitanja Tužilaštva BiH, svjedok je kazao da mu je poslije rata otac ispričao da je iz njegove šire porodice ubijeno 16 osoba.

“Neki su odvedeni u logore, neki nisi ni pronađeni, neki su ukopani”, rekao je zaštićeni svjedok “A”.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. juli.

BIRN