Јučerašnje padavine ponovo su prouzrokovale brojne probleme u Prijedoru i okolini. Zbog naglog rasta vodostaja bujičnih potoka na području grada, mnogi objekti su zaplavljeni, a oštećeni su putevi i mostovi. U selima podno Kozare, dodatne probleme nanio je grad.

Iz prijedorske gradske Uprave ističu da će pomoć u sanaciji novonastale štete tražiti od Vlade Srpske.

Ploča sa posta je pala, a zid nosača potkopan i nema mogućnosti prolaska. Most je neupotrebljiv.

Usljed intenzivnih padavina, rječica Bistrica u Omarskoj za samo nekoliko časova je nabujala, i počela da uništava sve pred sobom. Vodena bujica srušila je i most.

– Tako da su tu odsječene četiri kuće, četiri domaćinstva. Ne možemo preći niti prići do kuća, tu su četiri familije, ima i starijih ljudi, bolesnih – rekao je Plamenko Anđić iz Omarske.

Zbog izlijevanja Bistrice iz korita više domaćinstava je zaplavljeno, a u neke objekte voda je ušla. Nakon njenog povlačenja, mnogi zbrajaju štetu.

– Nešto smo sklonili, nešto nismo, šupa je skroz uništena. U kući smo uspjeli nešto spasiti jer smo sve vrijeme vadili vodu, navodi Mićo Anđić, dok Nevena Karalić dodaje da ne pamti ovakvu poplavu.

Dalekovodnni stub koji se nalazi uz korito rijeke u potpunosti je potkopan i prijeti mu urušavanje. Dežurne ekipe prijedorske Elektrodistribucije obilazile su teren, a nakon sagledane situacije predložiće mjere sanacije.

Pored bujičnih voda, najveću štetu u selima na obroncima Kozare nanio je grad, koji je juče u poslijepodnevnim časovima padao preko 40 minuta.

Grad je uništio usjeve, voćnjake, bašte i plastenike, a zbog bujičinih voda, mnogi putevi su neprohodni.

– Voda je ušla u garažu, a zatim probila jedan blok, i nastavila da teče kao rijeka. U toj brzini sam izvezao traktor, jer sam se bojao da se garaža ne sruši – naveo je Mirko Aleksić iz Babića.

Bujične vode uništavale su sve pred sobom i u pijedorskom selu Јutrogošta. U mnogim dijelovima grada aktivirala su se i nova klizišta. I iz gradske uprave ističu da je u toku procjena stanja i sanacija najkritičnijih mjesta.

– Štete su već sad mogu reći velike, posebno na putnoj infrastrukturi i poljoprivredi. Bićemo prinuđeni da se obratimo i Vladi za pomoć u sanaciji majskih i junskih poplava u gradu Prijedoru – istakao je Milenko Đaković gradonačelnik Prijedora.

Vodene bujice juče su nanije probleme i mještanima Verića. Na više lokacija bila je presječena putna komunikacija, a voda je zaplavila domaćinstva i uništila poljoprivredne usjeve.

RTRS