Iz “Prijedorputeva” tvrde da nisu tačni navodi gradonačelnika Prijedora, Milenka Đakovića, o tome da ovo preduzeće nije htjelo da se prijavi na tender za završetak kanalizacije u naselju Tukovi.

U ovom preduzeću kažu da su se u oktobru 2017. prijavili na tender Grada Prijedora. Tvrde da su tada odbijeni jer nisu imali potvrdu od investitora, Grada Prijedora, za prethodne radove koje su obavili na izgradnji kanalizacije u Tukovima.

– Nalazimo se u pat poziciji jer Grad ne da potvrdu koja nam je ustvari ključna da uopšte zadovoljimo uslove na tenderu – tvrde iz “Prijedorputeva”.

Navode da se iz tog razloga nisu prijavili na posljednji tender, koji je bio raspisan u julu prošle godine.

Na posljednjem zasjedanju Skupštine grada Prijedora, gradonačelnik Đaković je rekao da za treću fazu radova u Tukovima niko ne želi da se prijavi. Naveo je da su “Prijedorputevi” radili prvu i drugu fazu radova i da su od nadzorne kuće dobili najbolje ocjene za taj rad.

– “Prijedorputevi” sada ne žele da rade jer ih očekuje investicija za ono što prije nije urađeno, a drugi ne žele da se prijave jer ne znaju šta ih čeka. Ne znam na koji način obezbijediti da se neko prijavi – rekao je Đaković i dodao da će sudskim putem tražiti da nadzorna kuća finansira sve što nije dobro urađeno.

Prema njegovim riječima, angažovanje nadzorne kuće “Eptisa” zahtijevala je Evropska investiciona banka, koja je finansirala ovaj projekat kroz kredit i donaciju.

Na pitanja Srpskainfo o mogućnosti da slučaj kanalizacije u Tukovima završi na sudu, iz “Eptise” su kratko poručili da rade u skladu sa zakonskom regulativom i ugovorenim tehničkim uslovima.

Stručnjaci “Eptise” su u svojim izvještajima, a koji su u posjedu Srpskainfo, tokom radova na izgradnji kanalizacije poslali najmanje 10 dopisa gradskoj upravi Prijedora. U njima su upozoravali na teškoće koje ima izvođač radova na terenu, jer nema kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju, te su uporno od grada Prijedora tražili da je dostave.

Podsjećamo, “Prijedorputevi” su u Tukovima izgradili primarnu kanalizacionu mrežu prije 10 godina.

– Taj dio kanalizacije nikad nije primljen, osim što je izvršena primopredaja prepumpne stanice, iz razloga nekompletnosti projektne dokumenatacije – navode iz “Prijedorputeva”.

Dodaju da su od 2013. do 2015. gradili sekundarnu mrežu za koju nikada nije izdata građevinska dozvola.

– Tačno je da je izvođač pravio greške, koje je i otklanjao, ali isto tako tvrdimo da su svi ostali, a pogotovo predstavnici Grada, pravili još kardinalnije greške, koje su po pravilu svaljivali na ostale učesnike – tvrde iz “Prijedorputeva”.

Dodaju da je od izgrađenih 9.021 metra kanalizacione mreže nadzorni organ naredio sanaciju oko 735 metara, što je oko osam odsto izgrađene mreže, ali da je tokom sanacije utvrđeno da je potrebno još manje sanirati, oko tri odsto.

Ističu da se funkcionalnost kanalizacionog sistema ne može dokazati dok se ne kompletira kanalizaciona mreža sa završenim kućnim priključcima.

Mještanka Tukova, Zorana Gašić, poručuje da je kanalizacija u ovom mjestu problem čitavog grada.

– U Tukovima su bunari sa vodom kojom se napaja grad, a imamo preko 1.000 septičkih jama. Iz njih sve prolazi u zemlju, koja je šljunkovita. Vjerujem da je voda ispravna za piće, ali pitanje je koliko hemije stave da bude ispravna – kaže Gašićeva.

Ostoja Vojvodić kaže da je od prvog dana sumnjao da će Tukovi dobiti kanalizaciju.

– Ovo nije završeno zato što je u pozadini politika. Sada nas kroz nezavršenu kanalizaciju plave podzemne vode – priča on.

U dosadašnje radove na kanalizaciji u Tukovima uloženo je oko 9 miliona maraka, i to je jedna od najvećih investicija u gradu na Sani.

“Vodovod” ne želi da primi radove

Prijedorsko preduzeće “Vodovod”, koje bi trebalo da upravlja kanalizacijom i održava je nakon što se izgradi, ne želi da primi radove u Tukovima dok se ne uklone svi nedostaci na mreži.

U dopisu, koji je u našem posjedu, predstavnici ovog preduzeća kažu da je bez njihovog znanja i prisustva u aprilu prošle godine obavljena primopredaja radova na sekundarnoj mreži između izvođača radova “Prijedorputeva” i investitora Grada Prijedora.

EuroBlic-srpskainfo.com