nezavisne-vidakovicPrijedorčanin Ivan Vidaković (35) izručen je SAD, gdje bi trebalo da mu sude za smrt Keti Luis (45), koja je poginula u nesreći koju je Vidaković, pod uticajem alkohola, skrivio.

Nesreća se desila u Bouling Grinu, novembra 2001. godine, a Vidaković je iskoristio propust policije i na zaprepaštenje rodbine poginule, pobjegao. Vidaković se zatim vratio u Prijedor i u međuvremenu zasnovao porodicu, ne sluteći da bi jednog dana zbog potjernice iz SAD mogao biti uhapšen.

Okružni sud u Kentakiju je u aprilu 2002. godine potvrdio optužnicu protiv Vidakovića, a kako se nije pojavio na saslušanju, Interpol u Vašingtonu je nekoliko dana kasnije raspisao međunarodnu potjernicu za bh. državljaninom. Optužnica Vidakovića tereti za teška krivična djela, ubistvo i vožnju u pijanom stanju.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, Vidaković je uhapšen prije četiri godine tokom poslovnog puta u Hrvatsku, upravo na osnovu potjernice koju su raspisale SAD. Sve ove godine se borio protiv izručenja.

Kris Kohron, okružni tužilac Voren Kauntija, potvrdio je vijest da se Vidaković nalazi u američkom zatvoru.

“Razgovarao sam i sa sestrom Keti Luis, koja još ne može da vjeruje da smo uspjeli da ga vratimo u SAD, gdje će odgovarati za smrt njene sestre. Zapravo, rekla je da neće vjerovati sve dok ga ne vidi u sudnici”, rekao je Kohron.

Inače, na internet stranicama policije države Kentaki fotografija ovog Prijedorčanina, kao i njegov puni identitet bili su zavedeni pod oznakom “jedan od najtraženijih bjegunaca”.
Vidaković bi sutra trebao da se pojavi pred sudijom.

Nezavisne novine