Predsjednik Gradskog odbora SNSD Prijedor, Saša Bursać poručio je da DNS duži niz godina ima koaliciju sa SDA u gradu Prijedoru te da su neosnovane optužbe koje je na račun SNSD iznio gradonačelnik Milenko Đaković.

Bursać je to poručio na konferenciji za novinare, na kojoj je reagovao na tvrdnje Đakovića da je nova skupštinska većina neprincipijelna.

-Prozvani smo zbog koaliranja sa SDA, mi sa SDA nismo u nikakvoj zvaničnoj koaliciji, niti smo bili, što se za gradonačelnika, i za njegove prethodnike ne može reći. Potkrepljujem to činjenicama – rekao je on.

Dodao je da su neke od najbitnijih pozicija u gradu dodjeljene kadru iz SDA.

– To su Šefovi gradskih Odsjeka za nabavke, Odsjeka za inspekcijske poslove, Odsjeka za strateško planiranje, upravaljanje projektima i razvojem, Šef Odsjeka za stručne i administrativne poslove Skupštine grada, Odsjeka za informaciono komunikacione tehnologije, potom načelnik Odjeljenja opšte uprave, i direktorke u prijedorskom Kinu i Turističkoj organizaciji grada Prijedora- naveo je Bursać.

Dodao je da je to rezultat ranijih dogovora između DNS i SDA.

– Jako je neprincipijelno prozvati SNSD da koalira sa SDA i sakrivati se iza neke principijelnosti. To je licemjerstvo, prozivati nekoga od nas da sa njima koaliramo, a ove veze postoje već duži niz godina, ne samo od zadnjeg gradonačelnika, već iz ranijeg perioda- izjavio je Bursać.

Naveo je da je nova skupštinska većina smijenila predsjednika Skupštine Seada Jakupovića (SDP BiH) jer je on bio poslušnik gradonačelnika.

-Nikada na svoju inicijativu nije sazvao sjednicu Skupštine, nije nikada stavio nijednu tačku dnevnog reda niti je predložio. Sve je išlo na prijedlog gradonačelnika. Sobzirom da i predsjednik Skupštine ima jako važnu i bitnu ulogu, mi smo postavili drugog čovjeka. Taj čovjek je iz SDA i ne može niko drugi biti osim Bošnjaka na toj funkciji, jedan Bošnjak je smijenjen a drugi postavljen – kaže Bursać.

Bursać se osvrnuo i na natpise pojedinih medija koji su novoizabranog predsjednika Skupštine, Ajdina Mešića dovodili u vezu sa ratnim dešavanjima. Istakao je da spinovi koje pakuju iz najvišeg rukovodstva DNS nisu uredu.

-Nije uredu da se sada za ratnu prošlost proziva čovjek koji je 1992. godine imao pet godina – poručio je Bursać.

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini grada Prijedora, Dalibor Pavlović kaže da tvrdnje gradonačelnika da se ruši demokratski izabrana vlast nisu tačne.
– Po svim zakonima i pravilima skupštinska većina se ne bira na izborima već se formira na samoj Skupštini. Ukoliko je neophodno skupštinska većina se može formirati na svakoj sjednici. Mi odbornici direktno odgovaramo građanima i oni su nas izabrali, moramo da razmišljamo i da predlažemo gradonačalniku ono što je najbolje za naše građane – istakao je Pavlović.

-Moram da upitam gradonačelnika i građane, da li je demokratija da sve ono što predloži gradonačelnik sa svojim mentorima, 31 odbornik mora da aminuje? Ili je demokratija da svaki odbornik iznese svoje mišljenje o tačkama dnevnog reda kao i prijedlog- rekao je on.

Upitao je i da li je demokratski bilo ono što se dešavalo prije par mjeseci kada je gradonačelnik stavio na dnevni red tačku razrješenje dužnosti vršioca dužnosti Odjeljenja za saobraćaj, Tihomira Timarca.

-Kada smo usvojili tu tačku o razrješenju, on je sa dnevnog reda povukao narednu tačku o imenovanju za vršioca dužnosti tog istog čovjeka, bez ikakvog objašnjenja, bez ikakvog usaglašavanja sa odbornicima, i bez saglasnosti sa načelnikom koji je u tom trenutku ostao bez teksta jer nije čovjek znao šta se dešava-kaže Pavlović.

Dodao je da je nasipanje puteva bila najburnija tačka dnevnog reda.

– Da li demokratska vlast potroši novac iz budžeta za nasipanje puteva po partijskoj liniji, bez prethodnog usvojenog plana o nasipanju i zaštiti puteva, a koji mora po Zakonu o upravi i lokalnoj samoupravi da usvoji Skupština grada i u kojem je precizirano šta će se nasipati i sa koliko materijala- istakao je Pavlović.

Bursać je potvrdio da će u naredni petak, odnosno 10. maja biti održana posebna sjednica na kojoj će odbornici razmatrati izvještaj sa rezervom o finansijama koji je grad Prijedor dobio od Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Cilj je informisati građane i odbornike o razlozima dobijanja mišljenja sa rezervom te problemima koje su uočili revizori.

Bursać je rekao da je neprincipijelno što gradonačelnik plaši građane time da će biti obustavljena proizvodnja u Arselor MItalu pošto je smijenjen predsjednik Skupštine.

– Znamo da je rukovodstvo DNS u dobrim odnosima sa rukovodstvom Arselor Mitala, i znamo da mogu da ih zamole da obustave proizvodnju i malo uplaše građane i odbornike, jer je nama stalo da Arselor Mital radi. To sam doživio kao zastraživanje građana od strane gradonačelnika i to je jedno od sredstava kojima on ne bi trebalo da se služi. On treba da vodi računa o tome da mu privredni subjekti ne obustavljaju proizvodnju u gradu- zaključio je Bursać.

EuroBlic-srpskainfo.com