Subvencionisanje računa za utrošenu vodu i odvodnju otpadnih voda iskoristilo je 43 Prijedorčana u prošloj godini, dok je procijenjeno da to pravo može ostvariti oko 400 građana.

Tako je iz budžeta grada Prijedora za ovu namjenu utrošeno 2.416 KM, što je tek 10 odsto od planiranih 25.000 KM. Ovi podaci navedeni su u izvještaju o realizaciji odluke o uvođenju subvencija za korisnike vodnih usluga za 2018. godinu, koji su odbornici jednoglasno usvojili na poslednjem zasjedanju Skupštine grada.

U njemu je navedeno da je jedan od razloga malog broja korisnika ovog prava to što veliki broj potencijalnih korisnika subvencija nije priključen na gradski vodovodni i kanalizacioni sistem, nego koriste alternativne izvore vode, odnosno imaju bunare.

– Drugi razlog je slaba obavještenost potencijalnih korisnika, naročito kategorije penzionera, o pravu na subvencionisanje dijela troškova – navedeno je u izvještaju.

Odbornici su tokom rasprave predložili da se putem preduzeća „Vodovod” i Savjeta mjesnih zajednica bolje informišu građani o ovom pravu.

Šefica Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem Zinajda Hošić rekla je da će lokalna uprava u saradnji sa Udruženjem penzionera i Savjetima mjesnih zajednica u narednom periodu raditi na promociji ovih subvencija.

– Centar za socijalni rad je pozvao sve korisnike koji su imali pravo za subvencije i obavijestio ih o tome. Međutim, mali je broj penzionera iskoristio tu mogućnost. Gradska uprava njima mjesečno plaća oko 5,10 KM za vodu i kanalizaciju. Možda to nije nekome puno, ali penzionerima svaka marka znači – rekla je Hošićeva odbornicima.

Pravo na subvenciju javnih vodnih usluga na području grada Prijedora je dio MEG projekta, a korisnicima se odobrava subvencija od tri kubika pitke vode i odvođenje isto toliko otpadne vode po članu domaćinstva.

Tokom 2018. godine subvencije su imali korisnici koji od Centra za socijalni rad primaju novčanu pomoć. Pored njih, to pravo su mogli ostvariti penzioneri sa najnižom penzijom, koji imaju 70 i više godina života, a osim najniže samostalne penzije nemaju primanja po bilo kom drugom osnovu. Pravo po ovom osnovu imaju i penzioneri koji žive u zajedničkom domaćinstvu, a nisu nosioci istog, pod uslovom da je nosilac domaćinstva priključen na javnu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Korisnika novčane pomoći, prema podacima Centra za socijalni rad ima 377, a penzionera sa najnižom samostalnom penzijom, koji imaju 70 i više godina života, prema podacima Fonda PIO RS ima 392. To je ukupno 769 korisnika, međutim tim za uvođenje subvencija je procijenio da je njih oko 400 priključeno na gradski vodovodni i kanalizacioni sistem i da oni mogu ostvariti to pravo.

Proširene subvencije

Zbog malog broja korisnika subvencija, krajem prošle godine odlučeno je da subvencije mogu ostvariti i korisnici dodatka za tuđu njegu i pomoć drugog lica, koji nemaju drugih redovnih, mjesečnih primanja i korisnici stanova koji su u vlasništvu ili posjedu prijedorskog Centra za socijalni rad.

Za subvencije za utrošenu vodu i odvođenje otpadnih voda u ovogodišnjem budžetu planirano je 24.750 KM.

EuroBlic-srpskainfo.com