Poslovica „Kakvi zakoni, takva i država“ upravo opisuje stvarno stanje u našoj državi, a da su nam zakoni šuplji kao sir skoro svakodnevno se možemo uvjeriti.

Zadnji primjer tome je i slučaj koji se proteklih godina dešava u Prijedoru i za kojeg svi znaju, ali niko ništa ne preduzima. Naime, riječ je o sitnom kriminalcu koji policiju i tužilaštvo vuče za nos. Jednostavno, ovaj čovjek je shvatio kako može da izigra sistem, pa tako kada neko ne želi da ostane bez vozačke dozvole samo njemu plati i slučaj je riješen.

Da je ovo jedini slučaj gdje naši zakoni dozvoljavaju kriminalcima da se bogate, ne bi to bio problem. Međutim, svakodnevno viđamo sve gore i gore slučajeve, a često se ti kriminalci i prevaranti izvlače na „rupe“ u zakonu.

Osim ovog slučaja, ovih dana javnost potresa i priča iz Željeznica RS, gdje su sinu jednog rukovodioca, dok je bio u zatvoru, redovno isplaćivali platu. Njegov nedolazak na posao su pravdali bolovanjem, a vjerovali ili ne, i to je po njima bilo po zakonu.

I dok je on po „zakonu“ bio na bolovanju, sve više mladih ljudi se nalazilo na birou i tražilo bilo kakav posao.

Ako se konačno ti zakoni ne promijene, ili se bar počnu primjenjivati, uskoro ćemo doći u situaciju da će i ovo malo mladih što je ostalo u Republici Srpskoj zauvijek napustiti našu državu.

EuroBlic-srpskainfo.com