Snimak koji se pojavio na Fejsbuku, na kojem Prijedorčanin Renato Marjanović maltretira sugrađanina, Bošnjaka Azrina Hodžića, naišao je na brojne osude. Događaj su osudili rukovodstvo Grada i bošnjački predstavnici u lokalnoj skupštini.

Prisiljavanje Bošnjaka Azrina Hodžića, na otpadu sekundarnih sirovina u Prijedoru, da sa auto-prikolice odlijepi grb BiH, Renato Marjanović snimao je mobilnim telefonom, a snimak objavio na Fejsbuku.

Policija je brzo reagovala – Marjanović je uhapšen i optužen za zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće ponašanje, te nanošenje tjelesnih povreda.

– Sve dalje mjere i radnje prema licu lišenom slobode preduzimaće se u saradnji sa postupajućim tužiocem Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru – rekla je Vesna Pačariz, portparol PU Prijedor.

Poglavar islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, istakao je da je dobro što je počinilac blagovremeno uhapšen, i tražio njegovo procesuiranje.

Zbog ovog događaja sazvan je hitan sastanak gradonačelnika Prijedora Milenka Đakovića sa bošnjačkim predstavnicima u Skupštini grada. Đaković je poručio da je u Prijedoru stvoreno povoljno okruženje, u kojem je proteklih godina smanjivan broj ovakvih ekscesa.

– Pozivamo i sve građane da budu kao ljudi prisebni i da vjeruju u sistem koji funkcioniše u Prijedoru – poručio je Đaković.

Sead Јakupović, predsjednik Skupštine grada, naglasio je kako ovo djelo treba da bude pouka svima da svako u svom narodu pokuša da reaguje, kako ne bi do ovakvih situacija dolazilo.

Dogovoreno je da MUP-u i Tužilaštvu bude upućen zahtjev da prekvalifikuju ovo djelo.

Reagovali su iz prijedorske Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila.

– Zaista sam se iznenadila, onakvo ponašanje prema drugom licu je strašno. Moramo graditi suživot i posvetiti pažnju ljudima – rekla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Prijedor.

Nakon isteka 24-časovnog pritvora, Marjanović je pušten da se brani sa slobode.

Za to vrijeme u javnost su isplivale fotografije sa Fejsbuk profila napadnutog Hodžića, na kojima, držeći dijete, pozira sa oružjem, ali i ispod ratnih zastava tzv. Armije BiH. Sporne fotografije sa profila Azrin Hodžić jutros je izbrisao.

RTRS