Ministarstvo finansija RS još nije odlučilo o žalbi koju je prije skoro godinu dana prijedorski „Arcelor Mittal“ podnio na rješenje Poreske uprave RS kojim je utvrđeno da ovo preduzeće duguje Republici Srpskoj 49 miliona maraka zbog transfernih cijena.

Priča u vezi sa transfernim cijenama u „Arcelor Mittalu“ traje već nekoliko godina. Prvo rješenje Poreske uprave RS, kojim je utvrđeno da je prijedorska kompanija na osnovu transfernih cijena utajila oko 50 miliona KM, a koje je potvrdilo i Ministarstvo finansija, poništio je sud 2016. godine i sve vratio na početak.

U ponovljenoj kontroli Poreska uprava prošle godine je utvrdila da „Mittal“ treba Srpskoj da plati 49 miliona KM, na što se ova firma ponovo žalila Ministarstvu finansija, koje do danas nije donijelo odluku.

„U 2018. godini, inspektori Poreske uprave RS su izvršili kontrolu poreskog obveznika „Arcellor Mittal“ iz Prijedora. Radi se o ponovnom postupku kontrole, u okviru koje je vršena i kontrola transfernih cijena. Na rješenje Poreske uprave RS iz ponovnog postupka, poreski obveznik se ponovo žalio i ta žalba je na rješavanju u Ministarstvu finansija RS“, rekli su za portal CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

Rješenjem Poreske uprave RS utvrđeno je da je „Mittal“ svojoj „Željezari“ u Zenici prodavao rudu po nižim cijenama od tržišnih i na taj način osim utaje poreza umanjivao i dobit zajedničkog preduzeća od čega polovina pripada državi.

U „Mitalu“ su sve vrijeme osporavali nalaze Poreske uprave zbog čega su ponovo i podnijeli žalbu Ministarstvu finansija.

Nema transfernih cijena u „Optimi“

Kada su u pitanju kontrole ostalih poreskih obveznika, u Poreskoj upravi RS su CAPITAL-u rekli da su njihovi inspektori u prošloj godini u 10 izvršenih terenskih kontrola akcenat posebno stavili na kontrolu transfernih cijena.

„U postupcima kontrole je u tri slučaja izvršena korekcija poreske osnovice zbog postojanja efekta transfernih cijena i ukupna korekcija je 134.461 КM, od čega je korigovana osnovica u prometu obveznika sa nerezidentima 54.297 КM“, kazali su u PURS.

Odgovarajući na pitanja CAPITAL-a u vezi sa trensfernim cijenama preduzeća iz naftne industrije RS u Poreskoj upravi su rekli da je „Optima grupa“ kontrolisana u 2017. godini te da je „opšta karakteristika da se unutar „Optima grupe“ vrše transakcije između povezanih lica rezidenata RS po istim uslovima po kojima se vrše transakcije sa nepovezanim licima“.

„Transakcije „Optima grupe“ i povezanih lica nerezidenata, odvijaju se tako da nije doveden u pitanje odliv poreske osnovice u drugu poresku jurisdikciju“, kazali su u PURS.

Capital.ba