sud bihTužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 15 lica za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Dušana Milunića /52/, Radomira Stojnića /71/, Radovana Četića /56/, Duška Zorića /43/, Zorana Stojnića /43/, Željka Grbića /46/, Ilije Zorića /42/.

Optuženi su i Zoran Milunić /65/, Boško Grujičić /47/, LJubiša Četić /65/, Rade Grujčić /47/, Uroš Grujčić /53/, Rajko Grbić /47/, Zdravko Antonić /57/ i Rajko Gnjatović /54/.

Svi optuženi nalaze u pritvoru, a uz optužnicu je upućen i prijedlog za produženje pritvora, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za još trojicu osumnjičenih – Jugomira Marčetića, Miodraga Vujičića i Slavka Antonića, koji se kriju i trenutno nisu dostupni pravosuđu BiH, biće zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da je riječ o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubistvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.

“O koliko opsežnom predmetu je riječ govori i podatak da je u okviru predmeta Tužilaštvo BiH predložilo pozivanje 100 svjedoka i stručnih vještaka, te je priloženo više hiljada stranica dokaznog materijala u ukupno 556 dokaza, kojima će dokazivati krivicu optuženih”, navodi se u saopštenju.

SRNA