cvarcijada-foto (1)Sigurno već znate ko je prvi svjetski prvak u brzom jedenju čvaraka i ko su njegovi prvi pratioci, ali sigurno vas zanimaju i njihove izjave nakon „Čvarčijade“ pa vam ih u nastavku teksta donosimo.

Mirso Mrkalj iz Bišćana je rekao da se na takmičenje prijavio zbog dugogodišnjeg poznanstva sa gazdom kafane, Neđom Debelim.

„Ja sam u ovoj kafani na svakoj svečanosti, bilo šta da se organizuje. Prijavom na ovo takmičenje želio sam da pokažem nekim pojedinim ljudima da drukčije razmišljaju o nama muslimanima, da mi nismo Turci, da smo mi samo muslimani i živimo na ovom području i družimo se sa Neđom i ovim ljudima i sarađujemo s njima. Ja bih jedino molio politiku da nas pusti kraju. Hoću reći da je nama stalo do našeg života, našeg druženja. Ovi priglavci su meni drag poklon i ja ću to rado u srcu nositi i biti na nekakvoj manifestaciji, bilo u Neđinoj kafani ili mojoj kafani. Bitno je da zajedno živimo na ovim prostorima, tako smo živjeli prije rata a tako ćemo živjeti i dalje“, rekao je pobjednik.

Mirso je odgovorio i na pitanje novinara o kvalitetu čvaraka.

cvarcijada-foto (4)„Čvarci su bili super mada i ja znam praviti čvarke i više puta sam pravio. Super su i vjerovatno sam zato i odnio prvu pobjedu. Konkurencija je bila jaka, ali moj apetit i moj želudac je to pobijedio“, dodao je Mirso Mrkalj.

Na pitanje novinara našeg portala, da li mu drugi Bošnjaci zamjeraju što jede čvarke, Mirso se zahvalio na postavljenom pitanju i odgovorio odrično.

„Ne zamjeraju mi. Mi smo takva nacija da ne gledamo šta ko drugi radi. Svako živi svoj život i svako jede ono što njemu odgovara. Muslimani ne jedu svinjsko meso ne iz vjere već iz zdravstvenih razloga, ali ja, dok god mi zdravlje dozvoljava, to konzumiram i niko mi ne zamjera to, ni u familiji, ni u mojoj vjeri, niko me zbog toga ne progoni niti me šikanira“, rekao je Mirso Mrkalj, prvi svjetski prvak u brzom jedenju čvaraka.

Prijedorčanin Emir Hodžić svjetski je viceprvak.

cvarcijada-rezultati (7)„Bilo je prilično napeto u jednom trenutku ali ponosan sam na drugo mjesto. Drago mi je da sam u svom gradu na svjetskom takmičenju te vrste. Mnogi ljudi će imati kritike prema ovakvom jednom okupljanju zbog raznih razloga, vjerovatno zaštita životinja i tako dalje, ali meni lično je bilo drago biti dio ovoga u svom gradu Prijedoru sa svojim ljudima a sad se želim vratiti u kafanu i družiti s njima“, rekao je svjetski viceprvak i dodao nije znao da će biti drugi jer je mislio da će biti peti ili šesti.

„Želio sam samo učestvovati i bio sam iznenađen drugim mjestom. Mislim da mi je falilo nekih šest sekundi. Od nagrada sam izabrao komušu, jer u našem narodu, pogotovo danas u ekonomskoj krizi, mislim da je ovo jedna simbolična nagrada i da ću ja ovo čuvati dugo dugo vremena kao simbol našeg naroda u 21. vijeku“, dodao je Emir Hodžić.

Goranu Gavriću Grgi iz Banjaluke ovo je bilo prvo učešće na jednoj ovakvoj manifestaciji.

cvarcijada-foto (3)„Osvojio sam treće mjesto ali naredne godine dolazim 20 kila teži i pobjeđujem Mirsu sigurno. Za takmičenje sam saznao od kolege preko društvenih mreža, on mi je javio. Skupila se u Banjaluci ekipa od nas sedam i došli smo sa dva auta“, rekao je Grga naglasivši da je bitno druženje, muzika, rokenrol.

„Za treće mjesto sam uzeo navrijedniju nagradu, All Star patike iz 1994. godine, izgleda da su original. Pokloniću ih djevojci, broj su 37, mislim da joj odgovara“, dodao je uz osmijeh ovaj Banjalučanin.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com

Vezane vijesti

MIRSO MRKALJ IZ BIŠĆANA POSTAO PRVI SVJETSKI PRVAK U BRZOM JEDENJU ČVARAKA – FOTO
http://www.prijedordanas.com/?p=12281

cvarcijada-rezultati (8) cvarcijada-rezultati (9)