Povodom Dana boraca Republike Srpske u crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je služen parastos, nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen obilježje „Za krst časni“.

-Ovo je dan sjećanja i evociranja uspomena na put prijedorskih ratnih jedinica, a ujedno i likova saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske – rekao je Zoran Predojević, predsjednik gradske Boračke organizacije

On je predstavnicima srpskog naroda u zajedničkih organima BiH, kao i u parlamentu Republike Srpske poručio da budu jedinstveni u odbrani srpskih nacionalnih interesa bez obzira kojem političkom bloku pripadaju jer to nedostaje srpskim predstavnicima na svim nivoima.

-Treba istaći da je položaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida visokih kategorija adekvatno riješen dok je položaj demobilisanih boraca na najnižoj ljestvici preživljavanja – dodao je Predojević.

Među okupljenima je bio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je rekao da je ovo dan kada se svi prisjećamo onih koji su ratovali u zaštiti svojih ognjišta i porodica.

-Svake godine se na ovaj dan okupljaju borci i evociraju uspomene na vremena iz kojih potiče njihov borački staž. Mi u Gradskoj upravi nastojimo da ispoštujemo sve one obaveze koje smo preuzeli i budžetom planirali za ove kategorije – istakao je Đaković.

Povodom 14.februara, Dana boraca Republike Srpske, u Pozorištu Prijedor su održane radna i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora.

Tom prilikom dodijeljena su odlikovanja najzaslužnijim članovima Boračke organizacije grada kao i nagrade pobjednicima na konkursu za literarne i likovne radove osnovnih škola.

U prijedorskih ratnim jedinicama stradao je 931 borac, od toga 575 Prijedorčana, dok su drugi bili pripadnici tih jedinica iz drugih opština, a od ukupnog broja je sedam odsto ne-Srba koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com