Znate li koja institucija u BiH ima godišnji budžet od 377.000 KM, rukovodioca, koji je bio državni ministar, sa platom 3.290 KM i zadatkom da bude na usluzi svim građanima BiH?

Čak ni vrlo informisani građani BiH ne znaju da odgovor na ovo pitanje glasi: Ombudsman za zaštitu potrošača BiH. Za ovu instituciju sa sjedištem u Mostaru malo ko je čuo, iako je ona osnovana prije 13 godina.

Od 2007. na funkciji ombudsmana za zaštitu potrošača BiH je nekadašnji ministar spoljne trgovine BiH Dragan Doko. Od početka mandata on je iz budžeta primio skoro 300.000 maraka.

Na zvaničnom sajtu institucije Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH najnovije saopštenje staro je skoro godinu dana, a najposjećeniji sadržaj je – test za žirante. Ovaj test „otkriva“ da se građani, koji su više od 10 puta bili žiranti za kredit, „ponašaju vrlo neoprezno“.

– Žao mi je što naš rad nije vidljiviji, jer su nam mediji, odnosno javnost, uz inspekcijske službe najdragocjeniji saveznici – kaže za Srpskainfo pomoćnica ombudsmana Tajma Tanović.

Dodaje da institucija, iako je to tražila, ni danas nema službenika za odnose s javnošću, niti informatičara. To, kako navodi, pokušavaju nadomjestiti tematskim predavanjima na fakultetima i učešćem na konferencijama.

Godišnje 380 žalbi

Osim sjedišta u Mostaru institucija nema kancelarije ni osoblje u drugim gradovima BiH.

– Tražili smo 2011. izmjene pravilnika kako bismo imali urede u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, ali taj pravilnik nije usvojen. Ipak, svakodnevno smo na usluzi građanima. Samo u 2018. smo imali 380 žalbi – kaže Tanovićeva i dodaje da institucija radi “minimalnim kapacitetom, sa manje od 10 zaposlenih”.

Ipak, i sa tim minalnim kapacitetom ona košta građane 377.000 KM godišnje, a jedna od bitnih stavki je plata ombudsmana od 3.290 KM mjesečno.

Iako minorna u odnosu na troškove Ombudsmana, ni budžetska davanja za udruženja za zaštitu potrošača nisu zanemariva.

U RS je prošle godine osam udruženja potrošača dobilo ukupno 100.000 KM za provođenje projekata i sufinansiranje redovnih aktivnosti. Za istu namjenu u Federaciji BiH je pet udruženja dobilo 70.000 KM. Tako su prošle godine branioci potrošačkih prava, uključujući i Ombudsmana, udruženim snagama potrošili više od pola miliona KM. Ove će stavka vjerovatno rasti, jer je i broj potrošačkih udruženja u porastu; na popisu Ministarstva trgovine RS trenutno je 10 organizacija ovog tipa.

Udruženi potrošački poduhvat

Ipak, kratka telefonska anketa sa čitaocima Srpskainfo je pokazala da za većinu njih građani nisu ni čuli, a kao zaštitnike potrošača prepoznaju uglavnom Udruženja “Don” iz Prijedora i “Oaza” iz Trebinja, odnosno njihove liderke Murisu Marić i Nedeljku Ilijić.

Istovremeno, u pojedinim potrošačkim udruženjima nisu čuli za instituciju Ombudsmana za zaštitu potrošača, ili ako su čuli ne znaju kako se ombudsman zove, niti su ga ikad uživo vidjeli.

– Kad sam ih jednom zvao, da ih nešto pitam, rekli su mi da je ombudsman na odmoru, da njegove pomoćnice nisu tu. U kancelariji je bila samo sekretarica. Nakon toga više nisam ni pokušavao da sarađujem s njima – kaže Đorđe Radanović, predsjednik javnosti malo poznatog “Centra za afirmaciju mladih” iz Šekovića, koje je prošle godine, kao udruženje potrošača, iz budžeta RS dobilo 13.216 KM.

Marić: Ko zna posao, sarađuje s Ombudsmanom

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja “Don” iz Prijedora, tvrdi da udruženja koja hoće i znaju da rade imaju odličnu saradnju s institucijom Ombudsmana.

– Mi smo imali sa njima niz zajedničkih predmeta, a uglavnom se radilo o potrošačima iz RS, koji su imali problema s trgovcima iz Federacije BiH, ili obrnuto. Zajedno smo riješili i nekoliko kolektivnih žalbi, te pokrenuli i incijativu pred RAK-om, zbog problema koje su potrošači imali s kablovskim operaterima – kaže Marićeva, priznajući da je trasparetnost rada Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ozbiljan problem.

Petrović: Nikakve koristi, samo trošak

Na listi udruženja koja brinu o pravima potrošača u Srpskoj, nakon duže pauze ponovo se pojavio i Pokret potrošača RS sa sjedištem u Banjaluci.

Dugogodišnji aktivista ovog udruženja Dragovan Petrović tvrdi da Pokret nikad nije sarađivao sa Ombudsmanom za zaštitu potrošača BiH, jer od ove institucije, tvrdi, “nema nikakve koristi, a veliki je trošak”.

– Ne sjećam se da su za 12 godina postojanja uradili išta korisno, a potrošili su silne pare. To je jedna od brojnih izmišljenih institucija na nivou BiH – kaže Petrović.
EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

U RS SAMO JEDNA FIRMA IMA VRTIĆ Dugo radno vrijeme, rad u smjenama, kao i pretrpanost i nefleksibilno radno vrijeme vrtića zadaju glavobolje roditeljima u RS, koji često ne stižu da ...
PRIJEDOR SE PREDSTAVIO NA SAJMU TURIZMA U LJUBLJAN... U periodu od 30.01. do 02.02.2019. godine u Sloveniji u Ljubljani održan je 30. Međunarodni sajam turizma - „Alpe – Adria“. Turistička organizacija...
SERTIFIKAT „PRIJATELJA BEBA“ PRIJEDORSKOJ BOLNICI ... Prijedorsku bolnicu danas je posjetio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić, gdje sa rukovodstvom prijedorske bolnice r...
MINISTAR ŠERANIĆ U PRIJEDORU: AKREDITACIJA PORODIL... Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić boraviće u ponedjeljak, 18. februara 2019. godine u Prijedoru. On će u 10:00 ča...
PRIJEDOR: POLISA SPASAVA VOĆNJAKE U Udruženju voćara grada Prijedora smatraju da treba postići dogovor sa osiguravajućim kućama. Osiguranje voća bila bi najbezbednija opcija za svakog ...
MANJAK PUTNIKA GASIĆE AUTOBUSKE LINIJE U više preduzeća u Republici Srpskoj koja se bave prevozom putnika evidentno je sve manje korisnika, što bi u budućnosti moglo dovesti do ukidanja poj...
KOZARA BILJEŽI SVE VEĆI BROJ POSJETA: A JOŠ NEMA A... Nacionalni park “Kozara” iz godine u godinu obara rekorde u broju posjeta. Samo prošle godine, krajišku ljepoticu posjetilo je 130.000 turista. I ne č...
LOVAČKO UDRUŽENJE „SRNDAĆ“ OMARSKA ORGANIZUJE 28. ... Lovačko udruženje „Srndać“ iz Omarske i ove godine organizuje Lovačko veče, odnosno „Lažijadu“. Ova tradicionalna lovačka manifestacija biće održan...