Mještani Donjih Garevaca kod Prijedora mole lokalnu vlast da u ovom mjestu naspe makadamski put, koji je pun rupa, kako bi imali bezbjedan prilaz gradu.

Naime, mještani ovog naselja, koje je od grada udaljeno tri kilometra, za Srpskainfo pričaju da su zbog lošeg puta postali očajni. Tvrde da je put ispod pruge, dužine četiri kilometra, nasipan početkom prošle godine.

– Stanje puta je katastrofalno. Više se ne možemo kretati, jer na putu nema ni grama šljunka. Prelazimo preko vode i blata, a vozilima ulazimo i izlazimo iz rupa, jer ih više ne možemo izbjeći, a tako smo blizu grada, to je žalosno – kaže nam jedan mještanin.

Dodaje da su se mještani nadali da će ovaj put biti nasut uoči lokalnih izbora, kao što je to i inače praksa, ali to ipak nije učinjeno.

Drugi mještanin priča da se rupe na ovom putu više ne mogu izbjeći ni pješice, a kamoli nekim prevoznim sredstvom.

– Automobile uništavamo preko rupa i jedva pređemo makadam, a na sve to, čim izađemo na asfalt kod „Žitoprometa“, često nas dočeka policijska patrola. Mještani su postali frustrirani, počeli su moliti da se put naspe makar kamenom. Je li moguće da naš grad ništa ne radi? Inače nam jednom godišnje naspu put, ali nam i tada dovezu samo jedan kamion materijala i njime prekriju cijeli put – tvrdi on.

Zbog trenutnog stanja puta žale se i iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Gradske uprave. Vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja, Zlatko Ritan, kaže da ovo nije jedini put u Prijedoru koji je zbog problema sa izborom izvođača radova u lošem stanju.

– U prošloj godini nismo imali izabranog izvođača radova, jer su javne nabavke transparentne i dva izvođača radova su stalno ulagali žalbe. Sada je zimska sezona i zbog vode ne možemo nasuti taj put jer bi se stvorilo blato, ali čim vremenski uslovi to dozvole izaći ćemo na teren i sanirati put u Donjim Garevcima – obećava Ritan.

Objašnjava da gradska uprava sada ima mogućnost da izdaje samo naloge za hitne sanacije puteva.

– Sa raznim izvođačima možemo da sklopimo ugovor o radovima vrijednosti do 6.000 maraka. To je dovoljno samo da bi se neki makadamski put sanirao kako bi ljudi mogli proći njime. Međutim, ne možemo da sklapamo ni veliki broj tih ugovora – rekao je on.

Tvrdi da je kroz interventni nalog saniran i put kod Janjića pumpe, jer njime više autobusi nisu mogli prolaziti.

Ističe da su građani postali taoci dva preduzeća koja se više od godinu dana žale na tender.

– Izvođači se žale na izbor gradske uprave i to zatim ide na Ured za žalbe. Dok on odluči prođe par mjeseci, pa mi moramo opet raspisati tender i onda opet slijedi žalba – objašnjava Ritan.

Navodi da je novi tender u završnoj fazi i da će lokalna uprava razgovarati sa oba izvođača radova kako bi pronašli rješenje kojim će biti svi zadovoljni.

Ritan tvrdi da veliki broj lokalnih zajednica ima problem u izboru izvođača radova.

– Nadam se da će novi Zakon o javnim nabavkama, koji je u pripremi, promijeniti ovu praksu. Pored cijene koju nudi izvođač radova, trebalo bi da se na tenderima uzima u obzir i kvalitet njegovih radova i ostale preporuke – zaključuje Ritan.
Peticija

Kako bi se riješio problem makadamskog puta, ali i ostali infrastrukturni problemi, mještani su prije dvije godine Gradskoj upravi uputili peticiju sa 144 potpisa.

Zanimljivo je da su svoje dopise u kojima su tražili i sastanak s gradonačelnikom, lokalnoj upravi počeli slati prije devet godina. Tvrde da nikakvu povratnu informaciju nemaju te da njihove vapaje niko ne čuje.

EuroBlic-srpskainfo.com

2km se inače prelazi sa pmv za 5 min.sto je u ovom slučaju nemoguca misija.U 21 vijeku MOLIMO da se put naspe sramota.DONJI GAREVCI>PRIJEDOR

Posted by Milutin-Mico Zezelj on Ponedjeljak, 21. Januar 2019.