Policijski službenici Sektora kriminalističke policije, 04.01.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, podnijeli su izvještaj protiv lica inicijala D.Ć. (1986) iz Bijeljine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Nezakonito postupanje u privrednom poslovanju“, „Povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje“, „Utaja poreza i doprinosa“, „Zloupotreba položaja odgovornog lica“, “Povreda osnovnih prava radnika“ i „Prevara“ i lica inicijala D.I. (1991) iz Pelagićeva, zbog osnova sumnje da je počinilo krivična djela „Pronevjera“ i „Prevara“.

Osumnjičeno lice D.Ć. se tereti da je u periodu od 2016. do 2018. godine, kao suvlasnik i odgovorno lice privatnog preduzeća za proizvodnju i ugradnju PVC i aluminijumske stolarije iz Prijedora, u cilju ostvarivanja protivpravne imovinske koristi, poslovao tako da rezultate poslovanja nije prikazivao knjiženjem niti je obezbjedio vođenje knjigovodstva za preduzeće te tako prikrio kretanje sredstava i rezultata poslovanja te protivpravno prisvajao novac zarađen poslovanjem preduzeća.

Isti je takođe doveo u zabludu više fizičkih lica sa kojima je ugovarao poslove proizvodnje i montaže stolarije a da posao nije u potpunosti završio ili da isti uopšte nije izvršio, da nije obračunao niti uplatio porez na dobit preduzeća kao ni pripadajuće obaveze po radnim odnosima iz domena osiguranja.

Osumnjičeni D.I. se tereti da je u periodu od novembra 2016. godine do septembra 2017. godine zloupotrebljavao svoju poziciju suvlasnika gore navedenog preduzeća te protivpravno prisvajao novčana sredstva sa računa preduzeća i novčana sredstva fizičkih lica koja su bila kupci odnosno naručioci posla proizvodnje i montaže stolarije. Osumnjičeni je takođe zajedno sa licem D.Ć. doveo u zabludu više fizičkih lica u pogledu realizacije ugovorenih poslova.

Na ovaj način osumnjičena lica su navedenim krivičnim djelima ostvarila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 92.900,00 KM te pričinila materijalnu štetu na račun Budžeta Republike Srpske, preduzeća kao i više fizičkih lica.

PU Prijedor
Foto – ilustracija