Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić prisustvovali su danas promociji prve linije hladno cijeđenih sokova pod nazivom “Kapi s Kozare”.

Iza ove ideje se malaze prijedorski voćari i Poljoprivredna zadruga “Kooperativa”.

Direktor ove zadruge Radivoj Vujković istakao je da je cilj današnjeg okupljanja bila prezentacija hladno cijeđenih sokova za šta je dobijena podrška od Gradske uprave Prijedor, Agencije za lokalni ekonomski razvoj “PREDA-PD” kao i resorno ministarstvo.

On je dodao da je u ovom prvom pilot programu prerađeno oko 10 tona voća, jabuke, kruške i jagode od čega je napravljeno oko 4.500 sokova u litarskom pakovanju i oko 5.000 u pakovanju od 0,25 litra.

-Imamo plan je da do Nove godine sve plasiramo na tržište. Nadam se da će kvalitet “Kapi s Kozare” biti prepoznat i da će to biti budući brend naše zadruge – naglasio je Vujković.

Gradonačelnik Đaković je rekao da je grad za 2019. godinu planirao izvedbu prve faze hladnjače koja će se nalaziti na području Omarske.

-Voćari će skladištenjem u hladnjaču moći produžiti kvalitet voća, a viškovi se mogu koristiti za proizvodnju sokova – kazao je Đaković.

Ministar Pašalić je novinarima izjavio da će resorno ministarstvo u narednom periodu snažnije podržati zadružni sektor kako bi poljoprivredni proizvođači koji se udruže na taj način, postali konkurentni na tržištu.

Tekst I foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com