Sve više prijedorskih taksista napušta ovu djelatnost, te pokušavaju da nađu novi posao. Kako kažu, veliki nameti, nelojalna konkurencija i nedostatak posla, glavni su razlozi za to.

U prosjeku, svaki taksista na vožnju čeka oko dva i po sata, Radnim danima posla je manje, a vikendom za nijansu više, jer ljudi uveče izlaze u grad i vraćaju se taksijem kući. Ali, sve je to, pričaju taksisti, “sitna para”.

Uz dva privatna preduzeća koja se bave taksi prevozom, u Prijedoru djeluju i tri udruženja taksista-samostalnih preduzetnika, u kojima je ukupno zaposleno oko 50 taksi vozača. Jedno od prijedorskih taksi udruženja je i „Prijedor taksi“ koje se sa 13 članova suočava sa ozbiljnom konkurencijom i pojavama nelegalnog prevoza putnika.

– Konkurencija je ogromna, vidi se kolika je, dok je toliki broj taksista. Onda možete misliti kako je tu opstati među toliko ljudi, a posla je sve manje i manje – kaže Dragoljub Kos.

On ide i dalje, pa tvrdi da bi uslovi rada u ovoj oblasti trebali biti daleko bolji, ističući da život taksista nije lak.

– Živimo sve lošije i lošije. Spali smo na neke mizerne cijene. One su toliko snižene da je nevjerovatno da se čovjek može danas odvesti iz jednog dijela grada u drugi za marku i pedeset, marku i osamdeset. To je smiješno – naveo je Kos.

O taksi uslugama u Prijedoru nedavno je razgovarano i u gradskoj skupštini, kada je usvojena inovirana odluka o taksi prevozu na području grada.

– Razlog za donošenje nove odluke o taksi prevozu na području grada Prijedora jeste činjenica da je prethodna odluka donesena 2002. godine, da je već pretrpjela nekoliko izmjena, te da je, u međuvremenu, stupio na snagu novi zakon o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske – potvrdili su iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

Najnovijom odlukom precizirano je da broj taksi prevoznika u Prijedoru ne može biti veći od utvrđenog broja taksi mjesta, a predviđen je i postupak za izdavanje licence i legitimacije za vozača taksi vozila.

Pored ostalog, utvrđene su i kaznene odredbe za nepoštovanje regula u taksi prevozu. One se kreću u rasponu od 50 do 500 KM, a osim na taksi vozače, odnose se i na nesavjesne korisnike taksi prevoza.

opcija.net