Skijaški centri u Republici Srpskoj su bezbjedni, pokazale su kontrole nadležnih u Inspektoratu Republike Srpske. Potvrđeno je da domaće žičare ispunjavaju standarde propisane zakonom, a za njihovo održavanje zadužen je obučeni kadar.

Prvi snijeg privukao je brojne ljubitelje zimskih sportova svih generacija, na Јahorinu, Kozaru i Ravnu planinu. Najbrojniji su skijaši, čija sigurnost mora biti na prvom mjestu. Zadovoljni su bezbjednošću žičara.

Narodna skupština 2015. godine usvojila je Zakon o žičarama za prevoz lica. Napisan je po uzoru na sličan zakon u Sloveniji. Republička inspekcija vrši nadzor nad radom skijališta u Srpskoj.

– Na to mislim da je izvršen godišnji tehnički pregled od ovlaštene institucije, a tehnički pregled ujedno predstavlja i najvažniji segment bezbjedenosti rada same žičare. Mi ćemo nakon što smo pregledali postrojenja i uređaje na samo skijalištu izvršiti uvod u tehničku dokumentaciju vezano i za stručno osposobljene radnike, rekao je Aleksandar Đukić, republički saobraćajni inspektor.

A na skijalištima, ispravnost žičara kontroliše se svakodnevno, kažu nadležni.

– Na radu i održavanju rade šestorica radnika naših, koji su prošli i našu školu. Imaju saglasnost za rad na ski liftovima, rekao je Božo Grbić, predsjednik Planinarsko-skijaškog društva „Ljubijski rudar“ Kozara“.

Izvršni direktor za ski-staze i vertikalni transport Јahorina Bojan Čupović naglasio je da se svako jutro prije puštanja vertikalnog transporta u rad vrši kontrola i priprema.

– Žičare su sigurne sto posto na Јahorini, zaključio je Čupović.

U Inspektoratu Srpske ističu da su preventivne mjere u proteklim godinama dovele do visokog niova bezbjednosti na skijalištima, gdje do sada , kako navode, nije bilo incidenata.

RTRS