Iako prisutni u sali Narodne skupštine RS, SDS-ovci Sonja Jovičević-Karadžić i Milan Tubin, nisu se pridružili kolegama iz poslaničkog kluba, koji su glasali protiv imenovanja Radovana Viškovića za predsjednika Vlade RS kao i izbora 16 predloženih ministara.

Nova-stara potpredsjednica republičkog parlamenta i predsjednik prijedorskog SDS-a nisu bili ni „za“, ali ni uzdržani već prosto nisu ni glasali. Ovom odlukom podgrijali su sumnje da bi unutar poslaničkog kluba najveće opozicione stranke u Srpskoj moglo doći do novog osipanja.

– Poznata je bliskost Sonje Jovičević Karadžić sa potpredsjednikom SDS-a i načelnikom Sokoca Milovanom Cickom Bjelicom, a koji je već dva mjeseca u otvorenoj konfrontaciji sa predsjednikom stranke Vukotom Govedaricom, čiju ostavku gotovo pa svakodnevno traži. Da će u slučaju raskola u SDS-u biti na strani Bjelice a ne stranačkog šefa Sonja je nedavno indirektno poručila putem društvenih mreža kada je uz fotografiju Bjelice i nje postavila komentar „zajedno od 1990. i nastavljamo dalje“. Sa druge strane, Tubin sada već otvoreno govori o koaliciji SDS-a i SNSD-a u Prijedoru kao o poželjnoj stvari, pa ne bi čudilo ukoliko bi i on „iskočio“ iz ionako načetog poslaničkog kluba – ističe za SrpskaCafe jedan od funkcionera SDS-a.

Podsjećamo, SDS je obezbijedio 16 mandata u Narodnoj skupštini RS ali ga je ubrzo napustilo troje poslanika. Kostadin Vasić je prešao u Ujedinjenu Srpsku dok su Dobojlije Danijel Jošić i Nebojša Marić trenutno nezavisni poslanici ali su poručili da će podržati odluke SNSD-a.

Da izbjegavanje glasanja ili uzdržanost i nije toliko bezazleno pokazao je i prošlogodišnji primjer kada je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović bio uzdržan prilikom glasanja o prodaji RŽR Ljubija, dok su njegove tadašnje kolege iz DNS-a bile žestoko protiv. Vrijeme je pokazalo da Čubrilović i predsjednik DNS-a Marko Pavić, ipak, nisu na istoj strani.

Inače, za izbor Radovana Viškovića za premijera Srpske sinoć su glasala 54 poslanika u klubovima SNSD, DNS, SP, US, NDP, NDK i “Zajedno za BiH“. Pored SDS-ovog dvojca, nisu glasali ni Dane Malešević iz DNS-a te Nataša Kulašinac iz SNSD-a, dok su PDP-ovci bili suzdržani. Kod izbora za ministre uzdržani su bili poslanici „Zajedno za BiH“, izuzev Mije Perkunića koji je podržao izbor ministara. Dane Malešević je glasao za, dok su SDS i PDP ovaj put bili jedinstveno protiv. Tubin i Karadžić Jovičević nisu glasali. Za izbor ministara bilo je 55 poslanika.

Srpskacafe.com