Temperature ispod nule mogu da dovedu so smrzavanja vodomjera. Iz Vodovoda Prijedor upozorili su potrošače da vodomjere zaštite od hladnoće, jer će troškove popravke ili zamjene snositi sami.

Smrzavanje dijelova unutrašnjih vodovodnih instalacija najčešći je razlog zbog kojeg građani ostaju bez vode tokom zimskih mjeseci. Samo prošle zime prijedorskom Vodovodu je prijavljeno 87 slučajeva smrzavanja vodomjera.

– Pošto imam dubok šaht, više od metra, onda nema potrebe. Ali bi sad već trebalo, u koga je pliće, utopljavati, jer dolazi do smrzavanja, pogotovo vanjske česme, a onda dolazi do pucanja – kaže jedan građanin Prijedora.

Iz Vodovoda su pozvali građane da zaštite vodomjere termo-izolacionim materijalom kao što su stiropor, staklena vuna, pa čak i stare krpe ili karton.

– Nije tu potrebna nikakva posebna izolacija, nego jednostavno u mjernom mjestu, šahtu, stavite komad nekog od tih materijala i na taj način onemugućite da dolazi do smrzavanja vodomjera – poručuje Dragoslav Kabić, rukovodilac za proizvodnju i distribuciju vode Vodovoda Prijedor.

Vodovod je prošle zime smrznute vodomjere zamijenio o svom trošku.

– Iako održavanje mjernog mjesta spada u naš domen, ali zbog tehnčkih stvari, odnosno smrzavanja, to bi trebalo da ide na teret korisnika. S obzirom, da smo izišli u susret prošle godine našim korisnicima, ovaj put upozoravamo da nećemo u narednom periodu raditi takve stvari – dodao je Kabić.

U prijedorskom Vodovodu kažu da popravka ili zamjena smrznutog vodomjera košta najmanje 100 KM.

RTRS