sipa u akcijiU BiH jutros je uhapšeno 10, a u Srbiji pet lica osumnjičenih za ratni zločin u Štrpcima kod Višegrada, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar oteto, a zatim i ubijeno 20 državljana Srbije i Crne Gore, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Na području Višegrada i Prijedora su uhapšeni Luka Dragičević, Boban Inđić, Radojica Ristić, Vuk Ratković, Dragan Lakić, Momir Nikolić, Oliver Krsmanović, Petko Inđić, Novak i Obrad Poluga. Među petoricom uhapšenih u Srbiji je i Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića. Nezvanično saznajemo da su uhapšeni i LJubiša Vasiljević, Јovan Lipovac, Duško Vasiljević, te lice inicijala D.Đ. Tužilaštva BiH i Srbije su u ovom predmetu formirale zajednički istražni tim koji je oko godinu dana, u saradnji sa policijskim agencijama, prikupljalo dokaze o ovom zločinu.

U BiH je uhapšeno 10 lica, a u Srbiji pet.

Ova akcija provedena zahvaljujući regionalnoj saradnji, tako da je nakon 22 godine ovaj slučaj otmice putnika iz voza u Štrpcima na tragu rješenja.

Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo Srbije za ratne zločine u ovom predmetu formirale su zajednički istražni tim koji je oko godinu dana intenzivno na području BiH i Srbije, u saradnji s policijskim agencijama iz dvije zemlje, prikupljao dokaze o počiniocima ovog zločina, koji je bio nerasvijetljen 19 godina.

RTRS – agencije
Foto – arhiva – SIPA