centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (1)Priredbom dramske i recitatorske sekcije i hora i izložbom radova djece i mladih sa posebnim potrebama Javna ustanova /JU/ „Centar Sunce“ Prijedor obilježila je 3. decembar, Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Majka djevojčice s Daunovim sindromom Lela Stevandić rekla je da je iskustvo roditelja djeteta sa posebnim potrebama jednako planiranju puta u Italiju uz kupovinu knjiga vodiča za Italiju i učenju talijanskog jezika i raspršivanju sanjanih snova kada avion umjesto u Italiju sleti u Holandiju.

„Onda kupujete nove knjige vodiče, učite potpuno nov jezik, srećete novu grupu ljudi i počinjete primjećivati da Holandija ime vjetrenjače i tulipane. Važno je da niste na užasnom, odvratnom i prljavom mjestu, punom kuge, neimaštine i zaraze, nego ste samo na mjestu koje je drugačije“, kazala je Stevandić sinoć u obraćanju publici u Pozorištu Prijedor.

Ona je dodala da je svako koga poznajete zauzet putem u Italiju, da sebi do kraja života govorite kako ste i vi htjeli putovati u Italiju i da bol zbog toga nikad neće prestati jer je gubitak sna veliki gubitak.

„Ali ako provedete svoj život žaleći za Italijom, nikada nećete uspjeti uživati u posebnim i ljupkim stvarima Holandije“, poručila je Stevandić.

Direktor JU „Centar Sunce“ Slađana Radaković rekla je da se obilježavanjem 3. decembra pokazuje bogatstvo različitosti i razbijaju stereotipi, a društvo se uči da poštuje različitosti.

Ona je uručila zahvalnice za pomoć pruženu Centru „Sunce“ pojedincima, preduzetnicima i nevladinim organizacijama.

Priredbi pod nazivom „Svako svoju zvijezdu ima“ prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, grada Prijedora, Saveza sindikata Republike Srpske i brojni drugi gosti i zvanice, a u holu Pozorišta Prijedor izloženi su ručni radovi kreativnih radionica Centra „Sunce“.

JU “Centar Sunce” Prijedor broji oko stotinu štićenika.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (4) centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (3) centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (5) centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (6) centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (7) centar sunce-svako svoju zvijezdu ima (2)