Prema kalendaru zdravlja, 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan (zdrave) hrane.

Ovaj dan se obilježava u više od 150 zemalja svijeta, a u vrijeme brzog tempa života i brze ishrane veoma je važno da se redovno podsjećamo na osnovna načela pravilne ishrane.

Tradicionalno, učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ – Područna škola u Čejrecima, su nas i ove godine podsjetili na to koliko je važno da vodimo računa o svojoj ishrani.

Njihov osnovni cilj je promocija zdravih životnih navika – zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane koja potiče iz naših domova.

Željeli su nam ukazati na to da industrijski slatkiši, grickalice, gazirana pića i brza hrana nanose štetu našem zdravlju.

Učenici su svoj doprinos dali kroz priredbu kojom su nam na šaljiv način nizom recitacija, dramskih igrokaza, pjesmama i plesom poručili da trebamo jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli.

-U život i rad Osnovne škole „Jovan Cvijić“ roditelji su mnogo angažovani i ni jedna manifestacija ne bi bila uspješno realizovana bez njihove podrške. Vrijedni roditelji i rodbina učenika, te radnici iz PŠ u Čejrecima su spremili brojne delicije kojima su pokazali da je domaća hrana zaista lijepa, raznovrsna i mnogo ukusna. Na trpezi se našlo svega od raznih voćnih napitaka, kiflica, preko mesa i pita do raznih vrsta torti, kolača i drugih poslastica. Posebnu čar davale su staklenke raznolike zimnice – rekla je direktorica škole Olivera Brdar Mirković.

Ona je dodala da je ova manifestacija jedna od prvih koje su nastale kao rezultat izuzetno dobre saradnje porodice i škole koja je dio razvojnog planiranja škole, a njena tradicija je pokazatelj da je ta saradnja intenzivna, čvrsta i svake godine sve jača.

-U prilog tome ide i podatak da su ove godine, kao gosti, našoj manifestaciji prisustvovali i roditelji iz drugih pripadajućih škola iz reda Savjeta roditelja koje je jako važno tijelo u svakoj školi. Takođe smo ugostili i mališane iz drugih pripadajućih škola čime doprinosimo razvoju prijateljskih odnosa među učenicima i pospješujemo njihovu socijalizaciju – istakla je Brdar Mirković.

Ove godine obilježavanju Dana hrane prisustvovala je i gospođa Dušanka Dotlić iz OSCE-a kao poseban gost koja je imala priliku vidjeti koliko je razvojno planiranje škole i saradnja porodice i škole zastupljena u ovoj osnovnoj školi.

Učiteljice Danijela Rauš i Marina Knežević su posebno ponosne na činjenicu da obilježavanje Dana hrane nije samo formalnost i da se u školi u Čejrecima već godinama učenici zdravo hrane.

Oni svakodnevno za svoju užinu u školu ne donose grickalice i sokove, već domaći pripremljeni topli doručak koji im vrijedni roditelji spremaju svako jutro.

U početku je bilo dosta truda i zalaganja da se takva praksa uvede u odjeljenja, ali su sada svakoga dana u učeničkim posudama za užinu prisutne prženice, palačinke, pite i sl., a u flašicama limunade, ledeni čajevi i voda.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani

Povezane vijesti

GRAD PRIJEDOR: SREDSTVA ZA OMLADINSKE PROJEKTE PUT... Predstavnici Fondacije " Mozaik" su u Prijedoru potpisali ugovore i uručili simbolične čekove za projekte osam neformalnih grupa i dva mikrobiznisa uk...
POČEO TREĆI MEMORIJALNI KOŠARKAŠKI TURNIR “MARKO D... U sportskoj dvorani “Mladost” u našem gradu danas je počeo treći Memorijalni košarkaški turnir “Marko Drinić” kao sjećanje na prerano preminulog Prije...
U NEDJELJU I PONEDJELJAK TREĆI MEMORIJALNI KOŠARKA... Na inicijativu gradonačelnika Milenka Đakovića i uz pokroviteljstvo Grada Prijedora, Košarkaški klub "Hunters" Prijedor organizuje 3. Memorijalni koša...
MOI 2019: PRIJEDOR DOMAĆIN REPUBLIČKOG PRVENSTVA ... Prijedor je domaćin Republičkog takmičenja za srednje škole u rukometu u okviru Malih olimpijskih igara 2019. Iako nijedna ekipa iz našeg grada nij...
PRIJEDOR: POČELA “VIVA ŠKOLA FILMA” – FOTO U Prijedoru je danas počela trodnevna filmska radionica za mlade “Viva škola filma”. Drugo po redu iudanje ove škole okupilo je 18 mladih Prijedorč...
VRIJEDNA PRIJEDORČANKA SLAĐANA DAMJANOVIĆ: OREM, T... Dvadesetčetvorogodišnja Slađana Damjanović odrasla je u prijedorskom selu Donji Garevci, u porodici poljoprivrednika, tako da je sve o poljoprivredi i...
PRIJEDORSKI GIMNAZIJALCI UČESNICI AKCIJE “PROLJEĆN... U mjesecu aprilu je počela akcija “Proljećno uređenje grada Prijedora”. Članovi Savjeta učenika Gimnazije „Sveti Sava“ Prijedor učestvovali su i ...
MLADA PRIJEDORČANKA SREĆNA ŠTO POMAŽE RODITELJIMA:... Dajana Zgodić (22), djevojka je iz okoline Prijedora, koja je najviše srećna što može da pomogne roditeljima . Muze krave, čisti štalu, cijepa drv...