Prema kalendaru zdravlja, 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan (zdrave) hrane.

Ovaj dan se obilježava u više od 150 zemalja svijeta, a u vrijeme brzog tempa života i brze ishrane veoma je važno da se redovno podsjećamo na osnovna načela pravilne ishrane.

Tradicionalno, učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ – Područna škola u Čejrecima, su nas i ove godine podsjetili na to koliko je važno da vodimo računa o svojoj ishrani.

Njihov osnovni cilj je promocija zdravih životnih navika – zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane koja potiče iz naših domova.

Željeli su nam ukazati na to da industrijski slatkiši, grickalice, gazirana pića i brza hrana nanose štetu našem zdravlju.

Učenici su svoj doprinos dali kroz priredbu kojom su nam na šaljiv način nizom recitacija, dramskih igrokaza, pjesmama i plesom poručili da trebamo jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli.

-U život i rad Osnovne škole „Jovan Cvijić“ roditelji su mnogo angažovani i ni jedna manifestacija ne bi bila uspješno realizovana bez njihove podrške. Vrijedni roditelji i rodbina učenika, te radnici iz PŠ u Čejrecima su spremili brojne delicije kojima su pokazali da je domaća hrana zaista lijepa, raznovrsna i mnogo ukusna. Na trpezi se našlo svega od raznih voćnih napitaka, kiflica, preko mesa i pita do raznih vrsta torti, kolača i drugih poslastica. Posebnu čar davale su staklenke raznolike zimnice – rekla je direktorica škole Olivera Brdar Mirković.

Ona je dodala da je ova manifestacija jedna od prvih koje su nastale kao rezultat izuzetno dobre saradnje porodice i škole koja je dio razvojnog planiranja škole, a njena tradicija je pokazatelj da je ta saradnja intenzivna, čvrsta i svake godine sve jača.

-U prilog tome ide i podatak da su ove godine, kao gosti, našoj manifestaciji prisustvovali i roditelji iz drugih pripadajućih škola iz reda Savjeta roditelja koje je jako važno tijelo u svakoj školi. Takođe smo ugostili i mališane iz drugih pripadajućih škola čime doprinosimo razvoju prijateljskih odnosa među učenicima i pospješujemo njihovu socijalizaciju – istakla je Brdar Mirković.

Ove godine obilježavanju Dana hrane prisustvovala je i gospođa Dušanka Dotlić iz OSCE-a kao poseban gost koja je imala priliku vidjeti koliko je razvojno planiranje škole i saradnja porodice i škole zastupljena u ovoj osnovnoj školi.

Učiteljice Danijela Rauš i Marina Knežević su posebno ponosne na činjenicu da obilježavanje Dana hrane nije samo formalnost i da se u školi u Čejrecima već godinama učenici zdravo hrane.

Oni svakodnevno za svoju užinu u školu ne donose grickalice i sokove, već domaći pripremljeni topli doručak koji im vrijedni roditelji spremaju svako jutro.

U početku je bilo dosta truda i zalaganja da se takva praksa uvede u odjeljenja, ali su sada svakoga dana u učeničkim posudama za užinu prisutne prženice, palačinke, pite i sl., a u flašicama limunade, ledeni čajevi i voda.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani

Povezane vijesti

UDRUŽENJE „NEVEN“ PRIJEDOR: SAVJETOVALIŠTE ZA DJEC... Dana 09.11.2018. godine u prostorijama Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ održan je Okrugli sto na temu „Savjetovalište za djecu ...
DJECA IZ UDRUŽENJA “ANEMONA” PONOVO NA KOZARI Prijedorsko Udruženje građana za pomoć oboljelima od astme „Anemona” postoji već 11 godina. Okuplja oko 700 članova uzrasta od 3 do 20 godina. P...
DJEČACI PJESMOM ČUVAJU NASLJEĐE: OJKAČKA SEKCIJA O... Učenici Osnovne škole „Petar Kočić” iz Prijedora osnovali su ojkačku sekciju kako bi očuvali tradiciju svojih predaka i prenijeli je na buduća pokolje...
KES “ALBATROS” PRIJEDOR: POČELO UREĐENJE SALE ZA E... Tokom protekle tri godine Klub ekstremnih sportova „Albatros“ Prijedor radi na prikupljanju sredstava za realizaciju projekta „Uređenje sale za ekstre...
POČELE INTERAKTIVNE RADIONICE ZA RODITELJE “RASTIM... U Prijedoru su počele radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ koje su nastale u sklopu UNICEF-ovog programa za podršku roditeljima u prvim godinama ž...
NIKOLA MALAC GENIJALAC Kao i mnogi mališani, početkom septembra i mali Nikola Dunović iz Prijedora, sin Jelene Trikić, nazvane "Majka hrabrost" jer je odbila liječenje citos...
PRIJEDOR: OBJAVLJENA LISTA OD 54 UČENIKA KOJI SU D... Gradska uprava Prijedor je objavila rang listu za 54 novih stipendija za školsku 2018/19. godinu. Riječ je o stipendijama za učenike srednjih škola...
GRAD PRIJEDOR: RASPISAN KONKURS ZA DODJELU 78 STUD... Gradska uprava Prijedor raspisala je konkurs za dodjelu 78 studentskih stipendija. Na konkurs se mogu prijaviti studenti druge i viših godina studi...