Prema kalendaru zdravlja, 16. oktobar se obilježava kao Svjetski dan (zdrave) hrane.

Ovaj dan se obilježava u više od 150 zemalja svijeta, a u vrijeme brzog tempa života i brze ishrane veoma je važno da se redovno podsjećamo na osnovna načela pravilne ishrane.

Tradicionalno, učenici Osnovne škole „Jovan Cvijić“ – Područna škola u Čejrecima, su nas i ove godine podsjetili na to koliko je važno da vodimo računa o svojoj ishrani.

Njihov osnovni cilj je promocija zdravih životnih navika – zdrave, raznovrsne i pravilne ishrane koja potiče iz naših domova.

Željeli su nam ukazati na to da industrijski slatkiši, grickalice, gazirana pića i brza hrana nanose štetu našem zdravlju.

Učenici su svoj doprinos dali kroz priredbu kojom su nam na šaljiv način nizom recitacija, dramskih igrokaza, pjesmama i plesom poručili da trebamo jesti da bismo živjeli, a ne živjeti da bismo jeli.

-U život i rad Osnovne škole „Jovan Cvijić“ roditelji su mnogo angažovani i ni jedna manifestacija ne bi bila uspješno realizovana bez njihove podrške. Vrijedni roditelji i rodbina učenika, te radnici iz PŠ u Čejrecima su spremili brojne delicije kojima su pokazali da je domaća hrana zaista lijepa, raznovrsna i mnogo ukusna. Na trpezi se našlo svega od raznih voćnih napitaka, kiflica, preko mesa i pita do raznih vrsta torti, kolača i drugih poslastica. Posebnu čar davale su staklenke raznolike zimnice – rekla je direktorica škole Olivera Brdar Mirković.

Ona je dodala da je ova manifestacija jedna od prvih koje su nastale kao rezultat izuzetno dobre saradnje porodice i škole koja je dio razvojnog planiranja škole, a njena tradicija je pokazatelj da je ta saradnja intenzivna, čvrsta i svake godine sve jača.

-U prilog tome ide i podatak da su ove godine, kao gosti, našoj manifestaciji prisustvovali i roditelji iz drugih pripadajućih škola iz reda Savjeta roditelja koje je jako važno tijelo u svakoj školi. Takođe smo ugostili i mališane iz drugih pripadajućih škola čime doprinosimo razvoju prijateljskih odnosa među učenicima i pospješujemo njihovu socijalizaciju – istakla je Brdar Mirković.

Ove godine obilježavanju Dana hrane prisustvovala je i gospođa Dušanka Dotlić iz OSCE-a kao poseban gost koja je imala priliku vidjeti koliko je razvojno planiranje škole i saradnja porodice i škole zastupljena u ovoj osnovnoj školi.

Učiteljice Danijela Rauš i Marina Knežević su posebno ponosne na činjenicu da obilježavanje Dana hrane nije samo formalnost i da se u školi u Čejrecima već godinama učenici zdravo hrane.

Oni svakodnevno za svoju užinu u školu ne donose grickalice i sokove, već domaći pripremljeni topli doručak koji im vrijedni roditelji spremaju svako jutro.

U početku je bilo dosta truda i zalaganja da se takva praksa uvede u odjeljenja, ali su sada svakoga dana u učeničkim posudama za užinu prisutne prženice, palačinke, pite i sl., a u flašicama limunade, ledeni čajevi i voda.

Priredio – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com
Foto – OŠ „Jovan Cvijić“ Brezičani

Povezane vijesti

NA KOZARI POČEO ZIMSKI IZVIĐAČKI KAMP “JEDNOSTAVNO... Danas je na Kozari zvanično otvoren zimski Izviđački kamp “Jednostavno prijatelji” na kojem učestvuje više od stotinu izviđača iz Prijedora i Zenice. ...
PRIJEDORČANKA MILICA SAVIĆ – TALENTOVANA SPISATELJ... Iako ima tek 20 godina, iza Prijedorčanke Milice Savić su već četiri knjige, roman i tri zbirke pripovjedaka. Zbog pisanja na ćirilici, dobila je p...
BADNJAK U ORLOVAČI: PAKETIĆI ZA NAJMLAĐE MJEŠTANE ... U Mjesnoj zajednici Orlovača nastavljena je tradicija duga 15 godina. Na Badnji dan obavljena je tradicionalna sječa badnjaka i obilazak svih ulica...
I NAJMLAĐI PRIJEDORČANI SE RADUJU BOŽIĆU: DVOIPOGO... Da se i najmlađi Prijedorčani raduju Badnjem danu i Božiću pokazuje nam naš mali sugrađanin. Naime, i dvoipogodišnji Pavle Đurica iz Brezičana kod ...
MATEMATIČKI GENIJE IZ PRIJEDORA RATKO DARDA: MORA ... Ratko Darda, matematički genije iz Prijedora kako ga mnogi zovu, primjer je uspješnog mladog čovjeka koji na najbolji način predstavlja našu zemlju u ...
GRAD PRIJEDOR: OBJAVLJENA LISTA SA IMENIMA 65 STUD... Gradska uprava Prijedor je objavila rang listu za 65 novih stipendija za školsku 2018/19. godinu. Riječ je o stipendijama za studente. Na konkur...
PRIJEDORSKA HEROINA NINA BANOVIĆ: PRIMJER DA SREĆA... Iako ju je dijagnoza para-pareze, još kao 10-godišnju djevojčicu, prikovala za invalidska kolica, 24-godišnja Nina Banović nikada nije izgubila volju ...
POMOZIMO MLADOM PRIJEDORČANINU ALEKSI DA PONOVO PO... Dvadesetjednogodišnji Aleksa Saničanin iz Prijedora boluje od akutne limfoblastne leukemije od oktobra 2017.godine. Liječen je na Vojno-medicinskoj...